Potrivit unui studiu american, femeile la care au fost detectate niveluri ridicate de substanţe chimice prezente în ambalajele de plastic şi în produsele cosmetice intră la menopauză cu doi până la patru ani mai devreme decât cele la care s-au identificat niveluri mai scăzute ale acestor elemente.
Potrivit AFP, în cadrul studiului amintit, cercetătorii au examinat nivelurile din sânge şi urină a 111 substanţe chimice suspectate că ar afecta producţia naturală şi distribuţia hormonilor în organism.
Rezultatele cercetării survin în contextul în care mai multe studii de dimensiuni mai mici au pus deja în evidenţă relaţia dintre perturbatorii endocrini şi menopauză.
Cercetarea, realizată în perioada 1999-2008 pe un număr de 1.442 de americance aflate la menopauză, este prima analiză amplă dedicată corelaţiei dintre menopauză şi fiecare dintre cele 111 de substanţe chimice testate. Potrivit cercetătorilor, niciuna dintre participantele la studiu nu a urmat o terapie hormonală sau a trecut printr-o operaţie de îndepărtare de ovar, iar vârsta medie a acestora a fost de 61 de ani.
Rezultatele au indicat 15 substanţe în cazul cărora s-a constatat o corelaţie semnificativă cu apariţia menopauzei precoce şi cu o diminuare a activităţii ovariene.
Printre acestea se numără 9 bifenili policloruraţi, trei pesticide şi doi ftalaţi - substanţe prezente în materialele plastice, în detergenţi, în produsele farmaceutice, loţiuni, parfumuri, produse de machiaj, lacuri de unghii, săpunuri lichide sau în produsele destinate îngrijirii părului.
"Rezultatele noastre ne sugerează că oamenii ar trebui să se îngrijoreze", avertizează Amber Cooper, cadru didactic la Washington University in St. Louis (Missouri), principala coautoare a studiului.
Cercetarea a fost publicată online în revista ştiinţifică americană PLOS ONE.
Sursa: AGERPRES