Potrivit unui raport EY, fuziunile şi achiziţiile (M&A) din industria bio-farmaceutică vor înregistra o valoare de peste 200 miliarde dolari, în 2015, o evoluţie în care companiile farmaceutice din nişă domină agenda M&A, în timp ce companiile farmaceutice mari şi-au raţionalizat portofoliile, concentrându-se asupra francizelor competitive.
Anul 2015 va însemna o provocare pentru firmele care intenţionează să crească prin achiziţii, ele confruntându-se cu intensificarea competiţiei şi cu un deficit de oferte accesibile.
Chiar dacă a fost în bună parte absent din peisajul M&A în 2013, segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri serioase de tranzacţionare în 2014, prin fuziuni şi achiziţii totalizând aproape 90 de miliarde dolari. Multe firme din acest segment au căutat să îşi restructureze afacerile în sensul concentrării lor şi să reducă decalajele de creştere a veniturilor, care sunt aşteptate să totalizeze 100 miliarde dolari, până în 2017, subliniază raportul.
Companiile farmaceutice de nişă au întrecut companiile mari la capitolul cheltuielilor cu fuziuni şi achiziţii, atingând nivelul de 130 miliarde dolari, iar această abordare agresivă a permis anumitor companii de nişă să dobândească gradul de scalabilitate necesar pentru a concura cu succes într-un mediu global în care cu presiunea pe preţuri creşte constant, se arată în raportul EY - Firepower Index and Growth Gap Report 2015: Firepower fireworks.
Indexul Firepower măsoară abilitatea companiilor bio-farmaceutice de a finanţa tranzacţii M&A pe baza forţei bilanţurilor financiare proprii şi a capitalizării lor de piaţă. Astfel, puterea de acţiune a unei companii creşte, fie atunci când cresc capitalizarea sa de piaţă sau fondurile proprii, fie atunci când scade nivelul datoriilor.
"Ne aşteptăm ca 2015 să fie un an cu o activitate robustă şi intens concurenţială în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile în industria bio-farmaceutică, marcat de o creştere continuă a primelor de tranzacţionare. Aceasta va însemna o provocare mai ales pentru unele companii mari, care au încă nevoie de achiziţii ca să satisfacă aşteptările de creştere ale pieţei. Pentru moment, numărul ţintelor care pot oferi un impact semnificativ asupra acoperirii scăderilor de venituri - ceea ce noi numim "decalaj de creştere" - este mic. Mai mult, competiţia pentru tranzacţii s-a intensificat dinspre companiile farmaceutice de nişă şi marile companii de biotehnologie, acestea mărindu-şi forţa de acţiune", arată Mihaela Cuţurescu, Manager Asistenţă în tranzacţii, EY România.
Raportul subliniază că în ultimii cinci ani, companiile mari de biotehnologie şi cele farmaceutice de nişă au furnizat o creştere cumulată de peste cinci ori mai mare decât creşterea companiilor farmaceutice mari. Eficienţa strategiilor fiscale a reprezentat cheia cu ajutorul căreia companiile farmaceutice de nişă au ţinut capul de afiş în zona achiziţiilor - Companiile farmaceutice de nişă au devenit achizitorii dominanţi în 2014 şi mulţumită, în mare parte, strategiilor lor eficiente de taxe, folosind peste 50% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii. Marile companii farmaceutice au folosit doar 10% din forţa lor de acţiune pentru fuziuni şi achiziţii în aceeaşi perioadă de timp.
Activele mai scumpe şi scăderea forţei de acţiune determină companiile farmaceutice mari să fie extrem de selective când fac oferte - valorile estimate de achiziţie ale potenţialelor ţinte (companii cu o ţintă de vânzări pentru 2015 de peste un miliard de dolari) au crescut, în medie cu 164%, între 2011 şi 2014.
Astfel de valori au făcut de neatins multe din cele mai atractive ţinte de achiziţie pentru companiile farmaceutice mari, chiar dacă ele urmăreau să încheie mai multe tranzacţii pentru a se putea concentra pe zonele proprii de terapie farmaceutică.
Creşterile de randament ale dividendelor acordate acţionarilor de companiile de biotehnologie şi de cele farmaceutice de nişă, în combinaţie cu proiecţiile de creştere pentru piaţă în ansamblul ei, vor exercita, probabil, o presiune suplimentară asupra companiilor farmaceutice mari cu decalaje de creştere să încheie tranzacţii în 2015.
E foarte probabil ca o concurenţă mai intensă pentru activele de înaltă calitate cu potenţial de creştere, datorată puterii mai mari de cumpărare a companiilor farmaceutice de nişă şi a celor mari de biotehnologie, să ducă la continuarea tendinţei de creştere a valorii companiilor ţintă şi în 2015.
Sunt de aşteptat tranzacţii mai bine ţintite .
Date fiind primele ridicate aşteptate pentru activele atractive în anul 2015, fuziunile şi achiziţiile de natură transformaţională vor deveni o opţiune doar pentru câţiva cumpărători potenţiali. În consecinţă, este posibil ca firmele farmaceutice mari să-şi continue adaptările de portofoliu, în combinaţie cu achiziţii private, pentru a-şi dezvolta sau menţine, după caz, o masă critică în ariile terapeutice cheie.
Presiunea din partea acţionarilor creşte pe măsură ce tot mai multe companii care au anunţat renunţări la zone neesenţiale ale afacerii, în anii 2013 şi 2014, au generat valori mai mari ale rezultatelor pentru investitori.
"Dat fiind climatul comercial actual, ne aşteptăm ca termenul concentrare să rămână cuvântul-cheie în operaţiunile din zona de tranzacţii în 2015, pe măsură ce firmele îşi concentrează resursele pe pieţele esenţiale, unde pot dobândi avantaje competitive sustenabile. Orice decalaje rezultante pe care companiile le identifică în mersul afacerii vor avea, probabil, un impact semnificativ asupra activităţii de tip M&A în 2015 şi dincolo de acest moment", consideră Mihaela Cuţurescu.
EY Firepower Index măsoară capacitatea companiilor de a finanţa tranzacţii pe baza solidităţii bilanţurilor lor contabile. Raportul are la bază patru indicatori cheie cum sunt fondurile financiare (în numerar şi echivalent), datoriile existente, liniile de credit şi capacitatea de îndatorare, capitalizarea de piaţă.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari, în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014.
Sursa: AGERPRES