Potrivit unui studiu cu persoane bolnave de Parkinson, cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo.
Aşteptările pacienţilor joacă un rol important în eficacitatea tratamentului şi acest efect placebo a fost bine stabilit, în special în rândul pacienţilor cu Parkinson, spune dr. Alberto Espay de la Universitatea din Cincinnati, Ohio, autor al acestei cercetări publicate miercuri în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie.
"Am vrut să vedem dacă percepţia costului unui medicament poate provoca acelaşi răspuns placebo", a declarat el.
Pentru a face acest lucru, medicii au informat 12 pacienţi bolnavi de Parkinson că vor primi două injecţii din acelaşi medicament, administrate pe rând, după ce vor fi trecut efectele celei dintâi.
Cercetătorii le-au explicat, de asemenea, participanţilor că formula tratamentului este aceeaşi în ambele injecţii, dar că acestea au fost fabricate de două laboratoare diferite, la un cost de o sută de dolari pentru prima şi 1.500 dolari pentru a doua. Şi le-au dat asigurări că, în pofida diferenţei de preţ, eficacitatea este aceeaşi.
În realitate, participanţii au primit două injecţii cu o soluţie salină. După aceste tratamente, ei au fost testaţi pentru a le fi măsurate capacităţile motorii şi le-a fost evaluată activitatea cerebrală la un computer tomograf.
S-a constatat o ameliorare a abilităţilor motorii cu 28% la cei care ştiau că au fost trataţi cu medicamentul mai scump faţă de cei trataţi cu doza mai ieftină, au constatat cercetătorii.
Pornind de la aceste rezultate, dr Espay a opinat că identificarea unor strategii pentru a controla reacţia placebo ar putea îmbunătăţi efectele tratamentelor, permiţând reducerea dozelor şi eventual a efectelor secundare.
El a explicat că efectul placebo ar putea fi mai puternic în cazul pacienţilor cu Parkinson, deoarece boala reduce dopamina, un neurotransmiţător din creier. Or, se ştie că efectele placebo cresc producerea acestui hormon, care acţionează asupra mişcărilor, motivaţiei şi anticipării unei recompense.
Pacienţii care au primit injecţiile mai scumpe aşteptau probabil un efect mai mare, similar cu aşteptarea unei recompense, favorizată de dopamină, a explicat neurologul.
După ce au fost informaţi cu privire la placebo, opt participanţi au explicat că se aşteptau la efecte mai puternice ale injecţiei mai scumpe, în timp ce ceilalţi patru pacienţi, care nu aveau în mod deosebit vreo aşteptare, nu au suferit nicio schimbare în starea lor sănătate, spune cercetătorul.
Sursa: AGERPRES