Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani şi publicat în revista Circulation, bolile cardiovasculare sunt provocate în principal de depozitele de colesterol depuse pe pereţii arterelor, astfel că un nivel uşor ridicat al colesterolului între 35-55 ani creşte semnificativ riscul de infarct şi AVC spre 70 de ani.
'Perioada în care o persoană are un nivel ridicat de colesterol îi poate afecta sănătatea la fel ca şi numărul anilor în care a fumat', afirmă Ann Marie Navar-Boggan, unul din autorii articolului menţionat de metronews.fr.
Prin urmare, atenţia faţă de colesterol nu trebuie să se manifeste doar la vârste înaintate, ci începând din jurul vârstei de 35 de ani. 'Ceea ce se impune vaselor sanguine la 20, 30 şi 40 de ani pregăteşte terenul viitoarelor boli. Dacă aşteptăm să avem 50 sau 60 de ani pentru a preveni bolile cardiovasculare, va fi prea târziu', adaugă ea.
Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au selecţionat 1.478 de adulţi de 55 de ani sănătoşi şi fără antecedente cardiovasculare (care nu avuseseră infarct miocardic, angină pectorală, insuficienţă coronariană sau accident vascular cerebral), pe care i-au împărţit în trei grupe: cu colesterol normal, cu un nivel mai mare decât 1,6 g/l timp de 1-10 ani şi cu colesterol crescut de 11-20 de ani. Aceştia au fost ţinuţi sub observaţie 15 ani pentru a vedea cum influenţează hipercolesterolemia riscul cardiovascular.
Rezultatele au arătat că riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară a fost de 4,5% la persoanele care nu aveau colesterolul crescut. Acesta a fost de aproape două ori mai mare (8,1%) la persoanele din al doilea grup şi de patru ori la membrii celui de-al treilea grup, cu exces de colesterol de cel puţin 11 ani (16,5%).
Ţinând seama şi de alţi factori de risc, cercetătorii au subliniat că fiecare deceniu trăit cu un nivel crescut de colesterol înainte de 55 de ani sporeşte riscul bolilor cardiace cu 39%. 'Chiar şi când nu fumaţi, când presiunea arterială şi greutatea sunt normale, când nu sunteţi diabetic, un nivel ridicat al colesterolului mai mulţi ani creează probleme pe termen lung', afirmă Ann Marie Navar-Boggan. 'Niciodată nu este prea devreme pentru tinerii adulţi să vorbească cu medicul despre sănătatea lor cardiacă, în cadrul unei strategii globale care să pună accentul pe alimentaţie şi exerciţiu fizic', încheie ea.
Sursa: AGERPRES