Potrivit unui studiu, consumul regulat de băuturi dulci ar putea devansa data apariţiei primei menstruaţii la tinerele fete şi ar putea creşte riscul de cancer mamar ulterior în viaţă, însă unii specialişti sunt rezervaţi în sens.
Studiul a fost realizat pe 5.500 de fete americane cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, între 1996 şi 2001 şi a relevat că tinerele care beau peste un pahar şi jumătate de băuturi răcoritoare pe zi au avut prima menstruaţie cu circa 3 luni în medie mai devreme decât cele care consumau două pahare sau mai puţin pe săptămână.
Cercetătorii au indicat că au ajuns la acest rezultat după ce au eliminat efectele greutăţii, înălţimii, alimentelor ingerate şi activităţii fizice.
"Studiul nostru sugerează că prima menstruaţie are loc mai devreme, indiferent de indicele de masă corporală (IMC), la fetele care consumă cantităţi mai mari de băuturi care conţin adaos de zahăr", a declarat Karin Michel, profesoară asociată la Harvard Medical School din Boston şi şefa echipei care a realizat studiul publicat în revista medicală Human Reproduction.
Supraponderalitatea şi obezitatea sunt considerate drept principalii factori ai pubertăţii şi menstruaţiei precoce, ele însele legate de un risc crescut de cancer la sân.
Cercetătorii nu au constatat vreo diferenţă în ceea ce priveşte apariţia primei menstruaţii la fetele care consumau băuturi carbogazoase light sau sucuri naturale de fructe şi cele care consumau puţine băuturi dulci.
Chestionaţi cu privire la studiu, mai mulţi experţi au subliniat că datele privind înălţimea şi greutatea fetelor nu au fost colectate de către autori, ci au rezultat din declaraţiile făcute de familiile acestora. "Acest lucru poate schimba complet concluziile", a atenţionat Michel Colle, un endocrinolog pediatru specializat în pubertatea precoce.
Sursa: AGERPRES