Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea şi medicii de familie doresc ca toate centrele de permanenţă din judeţ să fie dotate în mod similar, în acest sens urmând ca instituţia să trimită o solicitare ministerului de resort.
"Am discutat cu medicii de familie din centrele de permanenţă şi au propus modificarea baremului de medicamente şi dotarea unitară a acestor centre. Am preluat dorinţa dumnealor şi vom transmite o adresă Ministerului Sănătăţii pe această temă, în viziunea noastră dotarea minimă pentru centrele de permanenţă urmând să fie asigurată de minister", a declarat pentru AGERPRES directoarea DSP, Laurenţia Militaru.
Ea a spus că DSP a verificat în ultima perioadă cele trei centre de permanenţă din judeţ, cele mai grave probleme fiind semnalate la centrul din Murighiol.
"La Murighiol nu se respectă circuitele funcţionale, iar dotarea cu aparatură este incompletă. În urma discuţiilor purtate, primarul comunei Murighiol s-a angajat că va depune toate eforturile pentru a reamenaja centrul de permanenţă şi pentru a achiziţiona aparatura medicală necesară bunei funcţionări a unităţii sanitare", a afirmat Laurenţia Militaru.
Potrivit acesteia, la centrul de permanenţă din oraşul Babadag s-a constatat că există dotarea necesară cu aparatură, chiar dacă aceasta este învechită şi necesită revizuiri tehnice periodice.
"La Babadag, presiunea din partea populaţiei din zonă este foarte mare. Ştim că acolo a existat un spital orăşenesc, iar populaţia este obişnuită să se adreseze acestui centru de permanenţă confundându-l cu secţia de primire urgenţe. Din acest motiv vrem ca acolo să dezvoltăm o linie de gardă care să aparţină Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tulcea", a menţionat directoarea DSP.
În ceea ce priveşte centrul de permanenţă din comuna Luncaviţa, controlul efectuat de DSP a relevat neefectuarea controlului eficienţei sterilizării aparaturii din dotare, motiv pentru care s-a aplicat o sancţiune contravenţională cu avertisment şi s-a acordat un termen scurt de remediere a deficienţei.
Situate în comunităţi izolate şi deservite de medici de familie, centrele de permanenţă se află în administrarea primăriilor din comunele în care se află, funcţionează în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale asigurând continuitatea asistenţei medicale primare.
În judeţul Tulcea, în urmă cu aproape patru ani a mai funcţionat, timp de aproape un an, un centru de permanenţă la Sulina, însă acesta a fost desfiinţat după ce în oraş a început să funcţioneze Unitatea de Primire Urgenţe a SJU.
Sursa: AGERPRES