Şeful centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni, acad. Ioanel Sinescu, a declarat că anul trecut instituţia a realizat 7.638 de intervenţii chirurgicale urologice, cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numărul zilnic al evaluărilor medicale a fost de 75 de pacienţi.
Potrivit acestuia, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014 au fost efectuate 148 de transplanturi renale, înregistrându-se o medie de 12 pe lună, lista de aşteptare a pacienţilor pentru a beneficia de transplant depăşind pragul de 1.500.
"De menţionat este şi faptul că în perioada 2004 - 2014 la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplanturi renale iar din 1997 şi până în 2014 numărul acestora a fost de 1.564. În prezent, la nivel naţional, numărul pacienţilor aflaţi pe hemodializă sau dializă peritoneală depăşeşte 13.500", a precizat Sinescu, cu prilejul inaugurării Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Totodată, institutul a înregistrat anul trecut 14.805 de internări - 6.779 internări continue, cazuistică extrem de complexă, şi 8.026 de internări de o zi.
Ioanel Sinescu a spus că, din punct de vedere al activităţii ştiinţifice, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni are în prezent o serie de colaborări externe cu clinici universitare de top din Europa.
"Avem colaborări strânse cu centre specializate din Austria, Marea Britanie şi Olanda, prin care dezvoltăm proceduri de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare, tehnici de laparoscopie urologică şi alte proiecte de cercetare ştiinţifică. Vom primi aici medici rezidenţi din străinătate pentru diferite stagii de pregătire în diverse supraspecializări ale urologiei, în Centrul de Excelenţă de la Fundeni regăsindu-se o densitate mult mai mare a cazuisticii", a adăugat acad. Sinescu.
În ceea ce priveşte proiectul legat de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare, început în 2010 şi care se va finaliza anul acesta, un rezultat pozitiv ar conduce la o metodă inovatoare de tratament pentru cei aproximativ 16% din subiecţii cu incontinenţă urinară de efort (cei aflaţi în stadiul critic), ceea ce ar determina o îmbunătăţire efectivă a calităţii vieţii pentru aceşti bolnavi, dar şi o reducere substanţială a costurilor de tratament, a mai spus el.
Sursa: AGERPRES