Coordonatorul programului de screening pentru cancerul de col uterin din regiune, dr. Cosmina Ozun, a declarat că în urma efectuării celor 11.367 de teste Babeş-Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, de la nivelul Regiunii Centru, s-a constatat o rată a displaziilor de 9,16, cu peste patru procente mai mult faţă de nivelul statelor dezvoltate.
Potrivit doctorului, în cursul anului 2014, în Regiunea Centru s-au efectuat 11.367 de teste Babeş-Papanicolau, din care 10.326 au fost rezultate negative, iar 1.042 pozitive.
Dr. Cosmina Ozun a spus, în cadrul mesei rotunde interdisciplinare cu tema 'Prevenţia cancerului de col uterin - de la teorie la practică, în Regiunea Centru', că principalele deficienţe înregistrate de programul de screening pentru cancerul de col uterin au fost o serie de discontinuităţi în alocarea fondurilor dar şi neimplementarea registrului de displazii.
Până acum numărul celor care au beneficiat la nivelul Regiunii Centru de screening-ul pentru cancerul de col uterin a fost de 50.097 de femei, din totalul de 531.898 femei potenţial eligibile testării.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat, marţi, cu ocazia Săptămânii Europene de prevenire a Cancerului de Col Uterin, care se desfăşoară în perioada 25-31 ianuarie 2015, că programul gratuit de screening pentru cancerul de col uterin continuă şi în anul 2015 iar de acesta pot beneficia toate femeile din judeţul Mureş, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.
În cadrul programului naţional de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este Unitate Regională de Management pentru Regiunea Centru şi include judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în care funcţionează 13 reţele de screening.
Sursa: AGERPRES