Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a inaugurat centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a trecut printr-un proces de modernizare şi dotare cu aparatură de ultimă generaţie.
Potrivit precizărilor IC Fundeni, investiţia totală s-a cifrat la 2,9 milioane lei, bani folosiţi "pentru amenajarea spaţiilor ultramoderne pentru tot Centrul şi aparatură medicală ultraperformantă şi de ultimă generaţie". Concomitent, a fost complet reabilitată şi dotată cu tehnologie modernă şi Secţia de ATI a Centrului, secţie ce cuprinde 22 de paturi.
Suma provine din venituri proprii, finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi sponsorizări.
Conform sursei menţionate, după investiţiile şi lucrările din ultimii doi ani, urologia de la Fundeni dispune în prezent de "un modern bloc operator cu zece săli de intervenţii chirurgicale (5 săli de chirurgie deschisă, 2 de endourologie înaltă şi 3 de endourologie joasă) şi un nou departament de transplant utilat la standarde de top: 13 paturi ATI transplant, 17 paturi pre/ post transplant, 3 aparate hemodializă etc."
"În cel mai mare Centru de specialitate urologică din Europa, unde se pot acoperi cu succes toate cele 13 supraspecialităţi ale chirurgiei urologice (chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică şi reconstructivă, chirurgie vasculară, chirurgie sub microscopul operator etc) lucrează astăzi 21 de chirurgi urologi, 24 de medici rezidenţi, 7 medici anestezişti şi 3 medici nefrologi. România nu este nevoită să trimită în străinătate pacienţi pentru intervenţii urologice, la Centrul de Chirurgie Urologică din Fundeni, comparabil astăzi cu centre de specialitate din elita mondială, sunt tratate cu succes cele mai complexe şi mai complicate cazuri", a declarat marţi academicianul Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal.
El a precizat că centrul are 159 de paturi.
"Reamenajarea şi modernizarea Departamentului de Transplant Renal aduce beneficii majore în îmbunătăţirea calităţii actului medical şi a îngrijirii acestei categorii speciale de pacienţi. Fluidizarea circuitelor, recompartimentarea şi crearea unor posibilităţi de izolare specifică aliniază departamentul la standardele oricărui spital european modern. Dotarea secţiei cu mobilier specific şi aparatură medicală de ultimă generaţie (aparate de supleere a funcţiei renale/ proceduri continue, posibilităţi de monitorizare şi intervenţie de urgenţă la pacienţii critici) lărgesc semnificativ gama de proceduri şi patologii ce pot fi rezolvate acum în acest departament. De asemenea, mediul şi mijloacele de lucru ale personalului medical sunt radical îmbunătăţite, creând premisele unor mai bune performanţe medicale", a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a asigurat că, şi în acest an, vor continua "lucrurile bune" la IC Fundeni.
"(...) Vă rog să vă bazaţi în continuare pe Ministerul Sănătăţii pe partea de alocări de fonduri. Vă asigur că, anul acesta, vom face eforturi pe partea de finanţare să îmbunătăţim finanţarea spitalului şi a centrelor de excelenţă", a spus Bănicioiu.
Prezent la inaugurare, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a arătat că, prin acest centru, creşte calitatea actului medical.
"Foarte multe cazuri din ţară, negăsindu-şi o rezolvare, apelează la varianta de afară, care este costisitoare şi pentru care statul român plăteşte o sumă impresionantă, pe undeva la 70 de milioane de euro. Aceşti bani, dacă rămân în sistem, în ţară se va vedea un progres. Prin acest centru, creşte calitatea actului medical", a spus Ciurchea.
Potrivit datelor furnizate de comunicatul IC Fundeni, anul trecut, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni a numărat 14.805 de internări, 7.638 de intervenţii chirurgicale urologice cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numărul zilnic al evaluărilor medicale a înregistrat 75 de pacienţi.
În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014 au fost efectuate 148 de transplanturi renale, înregistrându-se o medie de 12 transplanturi pe lună, lista de aşteptare a pacienţilor pentru a beneficia de transplant depăşind pragul de 1.500.
În perioada 2004-2014, la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplanturi renale, iar, din 1997 şi până în 2014, numărul acestora a fost de 1.564. În prezent, la nivel naţional, numărul pacienţilor aflaţi pe hemodializă sau dializă peritoneală depăşeşte 13.500.
Sursa: AGERPRES