Programul pentru renunţarea la fumat va fi reluat, deoarece au fost primite medicamentele necesare tratamentului de şase săptămâni, fiind înscrise deja 43 de persoane, a declarat coordonatoarea Centrului STOP FUMAT din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Corina Mărginean.
Potrivit medicului, în optulea an de derulare a programului 'Stop Fumat' s-a constatat o adresabilitate mai mare din partea populaţiei, întrucât s-au înscris până acum 43 de fumători, în condiţiile în care anul trecut au beneficiat de tratament de specialitate 300 de persoane.
"Din 2007, în România funcţionează programul naţional de abandonare a fumatului 'Stop Fumat', care oferă medicaţie gratuită persoanelor fumătoare care doresc să abandoneze fumatul. În ultimii ani am asistat la o scădere a numărului de fumători care au beneficiat de acest tratament, şi nu din motiv că nu există adresabilitate, ci din motiv financiar. În ultimul timp au început să apară medicamente şi sper ca în următoarea perioadă să putem oferi asistenţă medicală la câţi mai mulţi care doresc să abandoneze fumatul. În Mureş, aproximativ 4.500 de fumători au beneficiat de tratament gratuit, din care la sfârşitul celor două luni de tratament, la prima evaluare, peste 80% erau nefumători", a susţinut aceasta.
Dr. Mărginean consideră că programele de abandonare a fumatului sunt soluţia pentru limitarea numerelor de cancere pulmonare, întrucât numai la Clinica de Pneumologie din Târgu Mureş sunt depistate zilnic cel puţin două cazuri de cancer pulmonar, la vârste tot mai tinere.
Doctorul a precizat că principala cauză este fumatul, nu doar cel activ, ci şi cel pasiv şi aşa-numitul fumat la mâna a treia, cauzat de substanţele cancerigene care se depun pe diferite suprafeţe în spaţiile în care se fumează şi care pot fi uşor ingerate mai ales de copii.
Dr. Corina Mărginean a arătat că fumatul trebuie combătut prin orice mijloace deoarece la nivelul României, în 2011, procentul de fumători era de 26,2%.
Sursa: AGERPRES