Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Ruskin din Marea Britanie, care au analizat texte din vechea Mesopotamie (azi Irak), au fost găsite dovezi ale tulburărilor de stres post-traumatic cu mult timp înainte decât se crezuse anterior, mergând până la anul 1300 î. Hr.
Relatările soldaţilor vizitaţi de "fantomele cu care s-au confruntat în luptă" corespund diagnosticului modern de tulburare de stres post-traumatic (PTSD). Cercetătorii au ajuns la concluzia că este posibil ca această afecţiune să fie la fel de veche ca şi civilizaţia umană.
Profesorul Jamie Hacker Hughes, psiholog şi fost consultant pentru Ministerul Apărării, a menţionat că îndeobşte se consideră că prima descriere a PTSD a fost făcută de istoricul grec Herodot.
Referindu-se la războinicul Epizelus din timpul bătăliei de la Marathon din anul 490 înaintea erei noastre, Herodot a scris: "Şi-a pierdut brusc vederea la ambii ochi, deşi nimic nu-l atinsese".
Raportul prof.Hughes, intitulat "Nimic nou sub soare", susţine că există referinţe cu privire la manifestarea PTSD din timpul dinastiei asiriene din Mesopotamia între 1300 - 609 înaintea erei noastre.
În acea epocă bărbaţii petreceau un an la constucţia de drumuri, poduri şi alte proiecte, înainte de a petrece un an la război şi abia apoi revenau la familiile lor pentru un an, după care reluau acest ciclu.
Prof. Hughes a declarat pentru site-ul BBC News că simptomele de după bătălie au fost foarte clar asemănătoare cu ceea ce numim acum simptomele de stres post-traumatic.
"Ei au descris că au auzit şi au văzut fantome care vorbeau cu ei, ce ar fi putut fi fantomele oamenilor pe care i-au ucis în luptă, iar aceasta este exact experienţa soldaţilor din zilele noastre care au fost implicaţi în lupte încleştate corp la corp", a mai spus specialistul britanic.
Diagnosticul şi înţelegerea tulburărilor de stres post-traumatic au apărut după războiul din Vietnam. Şi în Primul Război Mondial s-a constatat că o mare parte dintre soldaţi intrau într-o stare depresivă numită "shell shock" ca urmare a expunerii prelungite la tiruri cu obuze. Soldaţii afectaţi manifestau depresii nervoase, iritabilitate, migrene, spasme, frisoane, lipsă de concentrare şi tendinţe suicidare.
Prof. Hughes consideră că atâta timp cât a existat civilizaţie şi război au existat şi simptome post-traumatice, acestea nefiind specifice secolului XXI, mai scrie BBC.
Sursa: AGERPRES