Alzheimer's Disease International informează că în prezent China se confruntă cu o criză în domeniul asistenţei medicale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice în condiţiile unui proces rapid de îmbătrânire a populaţie, iar conform predicţiilor, până în anul 2050 vor fi înregistrate 30 de milioane de cazuri de demenţă senilă.
Se estimează că aproximativ nouă milioane de persoane din China suferă de demenţă, dar această cifră ar putea să nu acopere realitatea având în vedere că zonele rurale nu au fost niciodată investigate medical din acest punct de vedere, a precizat Alzheimer's Disease International pentru South China Morning Post.
Mai mult de opt milioane de specialişti ar fi necesari în China până în anul 2050 pentru a oferi îngrijire pentru boli legate de îmbătrânire, consideră David Gray, expert britanic în probleme de sănătate.
Populaţia lucrătorilor cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani s-a redus în China la 915 milioane în 2014, scăderea faţă de anul anterior fiind de 3,7 milioane de persoane, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, citate de DPA.
În anul 2014, persoanele de peste 60 de ani au reprezentat 15,5 la sută din ansamblul populaţiei, potrivit sursei citate.
Tendinţa de îmbătrânire a populaţiei va persista cel puţin până în anul 2050 datorită creşterii speranţei de viaţă, a anticipat Yuan Xin, profesor la Institutul pentru Populaţie şi Dezvoltare de la Universitatea Nankai, pentru ziarul Global Times.
Rata natalităţii ridicate în China după cel de Al Doilea Război Mondial şi războiul civil au fost urmate de introducerea politicii unui singur copil începând din anul 1979, pentru a controla creşterea rapidă a populaţiei.
În plus, pe lângă dezechilibrul între segmentele de populaţie tinere şi vârstnice, în China se înregistrează şi un dezechilibru de gen, existând circa 700 de milioane de bărbaţi la 667 milioane de femei, potrivit Biroului Naţional de Statistică.
Sursa: AGERPRES