A fost conectat cu succes primul pancreas artificial din lume la un pacient cu vârsta de patru ani din Australia ce suferea de diabet de tip 1.
Noul mecanism, care va putea fi folosit pentru bolnavii de diabet de orice vârstă, este asemănător ca formă şi dimensiuni cu un telefon mobil, şi funcţionează ca o pompă care eliberează insulină în organism doar atunci când este necesar.
Dispozitivul se poartă la brâu, se conectează cu tuburi la interiorul corpului şi ajută la prevenirea crizelor de hipoglicemie, extrem de periculoase, chiar fatale uneori dacă au loc noaptea, în timpul somnului. Conectarea se face o dată la trei zile, printr-o procedură simplă, care nu necesită ajutorul unui medic.
Spre deosebire de pompele de insulină realizate până în prezent, actualul dispozitiv are 'un algoritm care ajută la depistarea hipoglicemiei, un mic computer incorporat, care va da pacienţilor mult mai multă încredere', a declarat profesorul Tim Jones, de la Spitalul Princess Margaret din Perth, unde a fost operat micuţul australian Xavier Hames.
Durata de utilizare a pancreasului artificial, care costă în jur de 7.000 de euro, este de aproximativ patru ani. În timp, preţul său va scădea, aparatul devenind mult mai accesibil, a estimat medicul.
Mama primului beneficiar al unui pancreas artificial este convinsă că acesta va avea un impact pozitiv atât pentru viaţa fiului ei, cât şi pentru cei care îl îngrijesc şi care trebuie să fie în permanenţă atenţi la nivelul glicemiei băiatului. 'Oferă o mai mare libertate în privinţa mâncărurilor. (...) nu poţi opri un copil când vrea spaghete sau când participă la aniversarea unui prieten', a spus ea, adăugând că 'niciun părinte nu-şi doreşte să fie nevoit să se trezească noaptea din oră în oră' pentru a preveni o criză de hipoglicemie a copilului său sau pentru a-i face injecţii cu insulină.
Sursa: AGERPRES