Medicul Ramona Peptan Negreanu a declarat că în incinta ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu s-a deschis un primul cabinet de consiliere psihologică, care oferă persoanelor din judeţul Gorj consiliere psihologică, de o lună, consultaţiile fiind gratuite.
Potrivit sursei citate, cabinetul este primul din judeţ care oferă servicii gratuite, fiind în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Consultaţiile se adresează tuturor categoriile de vârstă, pacienţii care se prezintă la cabinetele din incinta Policlinicii unităţii medicale beneficiind de bilete de trimitere către respectivul serviciu.
CJAS a stabilit ca numărul de pacienţi care se pot prezenta zilnic la cabinet să fie de doar trei persoane.
"Sunt anumite cabinete ca de exemplu psihiatrie, psihiatrie copii, oncologie, neurologie, endocrinologie şi la medicii specialişti din policlinică unde oamenii care se prezintă la control primesc un bilet de trimitere simplu către cabinetul de psihologie, consiliere psihoterapie şi acolo urmează un număr de şedinţe gratuite, în funcţie de caz. Cabinetul funcţionează din decembrie, adresabilitatea este una bună pentru că oamenii au nevoie de astfel de consiliere şi apare de multe ori problema banilor la cabinetele private. În momentul în care oamenii află ca suntem în relaţie contractuală cu Casa şi nu trebuie să bage mâna în buzunar, adresabilitatea este mai mare. Nu am văzut reticenţa la oameni în a veni la consultaţii. Avem toate categoriile de vârstă, de la copii la vârstnici, suntem în relaţie contractuală şi cu cabinetul de neuro-psihiatrie infantilă, acolo fiind copii până în 18 ani. Pe cabinetul respectiv putem primi trei pacienţi pe zi care sunt în relaţie cu Casa, aşa este stabilit de CJAS. Programul este de luni până vineri, este primul cabinet din judeţ în relaţie cu CJAS, mai sunt cele private", a spus Ramona Peptan Negreanu.
Ea a mai afirmat că cele mai frecvente tulburări de care suferă pacienţii consultaţi sunt cele depresiv-anxioase, principalul factor declanşator fiind stresul. "Principalele tulburări de care oamenii suferă sunt cele depresiv-anxioase, spectrul este mare. Principalul factor care duce la astfel de probleme este stresul şi noi, prin psihoterapie, încercăm să îi învăţăm să fie adaptaţi şi adaptabili, trebuie să înveţi să te readaptezi. Şedinţele presupun teorii ale terapiei cognitiv comportamentale prin care învăţăm omul să îşi managerieze gândurile ca să poată să îi fie bine şi să se adapteze, să fie funcţional în viaţa de zi cu zi. Pentru un caz sunt necesare minim zece şedinţe, nu putem spune că schimbăm ceva în doar câteva şedinţe", a mai explicat Ramona Peptan Negreanu.
Sursa: AGERPRES