Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) are un nou centru de recoltare de sânge, fiind deschis în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a directorului Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andy Rosin, şi a managerului unităţii medicale, Cătălin Cârstoiu.
"Mulţumesc conducerii SUUB pentru că împreună am reuşit să punem în aplicare un deziderat mai vechi acela de a deschide un centru de donare de sânge.
Acum patru ani şi jumătate ele se închideau (n.r. centrele) dar şi din punct de vedere medical şi din punctul de vedere al normalităţii actului medical nu aveai cum să desfăşori o activitate eficientă într-un spital de urgenţă fără a avea centrul de recoltare de sânge. Acest centru face parte dintr-o reţea pe care noi vrem să o dezvoltăm. Anul trecut l-am inaugurat pe cel de la Fundeni. Vă promiteam atunci Universitarul şi încercăm să continuăm şi cu celelalte spitale de urgenţă din Bucureşti apropiindu-ne de normal, adică un spital de urgenţă de o astfel de capacitate nu poate funcţiona în condiţii optime fără un astfel de centru", a declarat ministrul Bănicioiu.
El a afirmat că MS are în vedere şi deschiderea altor centre de donare la Spitalul Colentina şi la Bagdasar Arseni.
"Ne orientăm către Spitalul Colentina şi Bagdasar Arseni, nu ştiu care dintre ele va fi mai întâi, în funcţie de cum vom reuşi să găsim spaţiile şi să terminăm lucrările", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, în ţară deja 10 centre inclusiv cel din Bucureşti sunt aproape de finalizare în ceea ce priveşte procesul de informatizare.
"Încercăm să le terminăm pe toate cele 43 de centre judeţene. Pe site-ul MS este o propunere de HG pentru reorganizarea INH, asta înseamnă că pe lângă cele 43 de centre judeţene vom trece la 10 centre regionale ceea ce va simplifica foarte mult şi va creşte gradul de securitate al donării şi al transfuziei. Sper ca până la finalul anului să ne apropiem de finalizarea informatizării a întregii reţele. Prin această reorganizare a institutului partea administrativă va trece la Fundeni. Asta înseamnă ca oamenii care lucrează acolo (la institut) trec pe grila de finanţare de la Fundeni, asta însemnând o îmbunătăţire a salarizării. Toate procedurile, toată partea de diagnosticare va rămâne tot la Centrul Bucureşti", a explicat demnitarul.
La rândul său directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andy Rosin, a arătat că donatorul vine la centru, este consultat, testat spre donare după care toate pungile de sânge şi toate eprubetele pentru analize sunt trimise zilnic la Centrul de Transfuzie al Municipiului Bucureşti pentru procesare şi testare.
"Dintr-o singură donare se fac minimum două produse de sânge. Acest punct de donare este în legătură informatică permanentă cu centrul din Bucureşti. Dacă un donator a mai donat el figurează în baza de date şi ştim totul despre donările precedente. Cine a donat aici la spital este în baza de date a Centrului Bucureşti şi este luat în evidenţă ca donator al Centrului Bucureşti şi poate dona oriunde pe raza municipiului Bucureşti", a spus Rosin.
El a amintit că INHT colectează circa 450.000 de donări pe an în timp ce solicitările ar fi cu circa 10% mai mult decât colecta.
"Sunt colegi care folosesc sânge acolo unde ar putea fi folosit un alt tratament chiar mai bun pentru pacient. În condiţiile acestea încercăm să îi propunem MS prin comisia de specialitate un nou ghid de bune practici transfuzionale care să fie de data aceasta şi respectat. Sunt spitale care pentru o proteză de şold preferă să transfuzeze sânge cerut de la noi decât să programeze pacientul pentru autotransfuzie şi atunci nu ar fi nevoie de sânge de la noi. Sunt alte spitale care au în sălile de operaţie echipament de reciclat sânge din plagă. Nu le folosesc, preferă să ceară sânge", a mai susţinut directorul institutului.
Managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a precizat că anual unitatea medicală are nevoie de aproape 25.000 de unităţi de sânge sau derivate de sânge.
"Asta este raportat la nivelul anului 2014-2013. Practic este o cantitate impresionantă. Sunt zile în care consumul este foarte mare. Au fost situaţii în care s-au administrat 30-40 de unităţi la un singur caz. Sunt cazuri foarte grave la care trebuie să ai o rezervă pentru aşa ceva. Noi estimăm că am avea în jur de 80 de donatori, sper să fie 80 pe zi. Practic ne dorim să asigurăm necesarul de sânge sau derivate din sânge prin ceea ce reuşim să aducem ca donatori", a declarat managerul.
El a precizat că autotransfuzia ar reduce foarte mult din riscurile transfuzionale.
"Oricine vrea să doneze este binevenit, dar să îndeplinească condiţiile necesare. Sângele respectiv va merge în procesare şi testare la Centrul Naţional de Transfuzie. Noi încercăm să asigurăm donarea în două ture. Sâmbătă şi duminică cred că va fi o problemă. Centrul acesta l-am dorit de şapte ani de zile. Efortul financiar a fost făcut în totalitate de MS, este vorba cu tot ce înseamnă echipamente undeva la 60.000 de euro. Centrul va fi coordonat de un medic tânăr rezident în ultimul an", a spus Cârstoiu.
Sursa: AGERPRES