Potrivit datelor furnizate de Asociaţia producătorilor de băuturi alcoolice "Vinrom", un procent de peste 85-90% din piaţa băuturilor alcoolice este reprezentat de băuturi alcoolice distilate nesupuse controlului privind sănătatea publică şi cu un conţinut ridicat de metale grele şi de alţi compuşi chimici toxici.
"Asociaţia Vinrom a semnalat în repetate rânduri că 85-90% din piaţa băuturilor alcoolice sunt băuturi alcoolice distilate nesupuse controlului privind sănătatea publică, cu un conţinut ridicat de metale grele şi alţi compuşi chimici toxici, obţinute în gospodăriile individuale.
Faptul că piaţa băuturilor alcoolice nefiscalizate este scăpată de sub control poziţionează România pe locul 5 în lume la consumul/locuitor, generând efecte dezastruoase în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei", precizează preşedintele Asociaţiei Vinrom, Tudorel Baltă, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, cazul recent de otrăvire cu alcool metilic demonstrează încă odată lipsa acţiunilor de combatere şi prevenire a consumului de băuturi alcoolice ilegale din partea Ministerului Sănătăţii.
"Deşi an de an se produc intoxicaţii cu alcool metilic, incidentul grav de la Dragalina arată că Ministerul Sănătăţii nu îşi îndeplineşte atribuţiile privitoare la sănătatea populaţiei şi nu ia măsuri corespunzătoare de combatere şi prevenire a consumului de băuturi alcoolice produse nelegal care constituie un risc major pentru sănătatea publică. Vinrom militează pentru un consum moderat de băuturi alcoolice produse şi comercializate în mod legal şi solicită public Ministerului Sănătăţii să comunice care sunt acţiunile concrete întreprinse pentru combaterea acestui fenomen", se mai arată în comunicat.
Sursa: AGERPRES