Potrivit unui studiu clinic, o chimioterapie combinată cu o terapie focalizată, în urma unei intervenţii chirurgicale, pot reduce apariţia din nou a unui anumit tip de cancer la sân.
Femeile cu tumori de sân de dimensiuni mici, dar agresive (tip HER-2 pozitiv), nu au beneficiat până în prezent de un tratament care viza o proteină despre care se ştie că favorizează multiplicarea celulelor canceroase.
Tratamentul se aplica de obicei pacientelor a căror tumoră proliferase şi care erau tratate doar prin chimioterapie intensivă, cu efecte secundare semnificative.
"Femeile cu o mică tumoare la sân de tip HER-2 pozitiv, fără semne de metastaze, au un risc scăzut, dar nu nesemnificativ, de reapariţie şi de răspândire a cancerului după o operaţie urmată de chimioterapie", explică medicul Eric Winer, de la Institutul de cercetare a cancerului Dana-Farber din Boston (Massachusetts), autor principal al unui studiu publicat în revista medicală New England Journal of Medicine.
"Studiul demonstrează că o combinaţie între o chimioterapie de mică intensitate şi administrarea de anticorpi Herceptin (pentru a bloca multiplicarea celulelor canceroase) este o abordare benefică pentru acest grup de femei", a adăugat el.
Cercetarea a fost realizată pe un număr de 406 de paciente, cu tumori de tip HER2-pozitiv, ale căror dimensiuni nu depăşeau 3 centimetri. După îndepărtarea tumorii canceroase, femeile au fost tratate timp de 12 săptămâni cu combinaţia de chimioterapie şi terapie focalizată (Herceptin), urmată de o terapie de nouă luni doar cu Herceptin.
La trei ani de la încheierea acestui tratament combinat, 98,7% dintre participante se aflau încă în viaţă, iar cancerul nu reapăruse, au indicat cercetătorii.
Potrivit studiilor anterioare, rata de supravieţuire, fără o recurenţă a cancerului, a pacientelor cu acelaşi tip de tumoră fără metastaze, tratate doar prin chimioterapie, varia de la 77,1% la 86,4%.
Sursa: AGERPRES