Potrivit unui studiu american vast, femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare.
Cercetătorii au analizat datele obţinute între 1989 şi 2011 în legătură cu aproape 50.000 de femei din SUA şi au constatat că există o corelaţie puternică între severitatea tulburării de stres post-traumatic (TSPT) şi nivelul riscului de diabet de tip 2.
Potrivit statisticilor, o femeie din zece suferă de TSPT în cursul vieţii, dublu faţă de bărbaţi. Probabilitatea este mai mare ca femeile să treacă prin experienţe extrem de traumatizante, ca violul sau alte violenţe psihice şi mentale, care provoacă adesea această tulburare, arată oamenii de ştiinţă. Celelalte evenimente care pot duce la stres post-traumatic analizate în studiu sunt accidentele de maşină şi pierderea bruscă a unei fiinţe dragi.
Circa 4% dintre participantele la studiu au avut simptome de stres post-traumatic. Dintre acestea, aproape 12% au ajuns să fie diabetice la 60 de ani, faţă de mai puţin de 7% din femeile care nu suferiseră de TSPT, afirmă autorii studiului difuzat online în Journal of the American medical Association, Psychiatry.
La femeile cu TSPT, folosirea antidepresivelor şi creşterea în greutate au contat aproape 50% în creşterea riscului de diabet (34% pentru antidepresive şi 14% pentru creşterea în greutate). În schimb, fumatul, consumul de alcool sau sedentarismul nu duc, se pare, la creşterea acestui risc la femeile în cauză, adaugă cercetătorii.
'TSPT nu este numai devastator pentru sănătatea mentală, ci există şi efecte nefaste asupra sănătăţii fizice, mărind riscul unor boli cardiovasculare, de diabet şi obezitate', spune Karestan Koenen, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicină a Universităţii Columbia din New York.
Cercetarea se bazează şi pe rezultatele unor studii realizate anterior, dintre care unul, din 2013, care stabileşte o legătură între TSPT şi obezitate. Alte cercetări au pus în evidenţă o corelaţie între probleme de sănătate mentală precum anxietatea, fobia socială şi agorafobia şi diabetul de tip 2.
Autorii studiului menţionat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru identificarea mecanismelor biochimice ale acestei legături între sindromul traumatic şi diabetul de tip 2, precum şi alte posibile efecte ca tulburările de somn.
Sursa: AGERPRES