Medicii diabetologi din România recomandă persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip 2 să consume moderat preparatele de Crăciun.
Prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că importanţa adoptării unei alimentaţii sănătoase pe perioada sărbătorilor de iarnă este dezbătută de specialiştii Centrului Clinic pe care îl conduce în cadrul proiectului "Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă", iniţiativă ce se desfăşoară în 11 centre de diabet din ţară şi se aliniază recomandărilor Federaţiei Internaţionale de Diabet legate de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului 2014.
"Cum perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi, medicii sfătuiesc populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia", a spus prof. univ. dr. Maria Moţa.
Potrivit acesteia, alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. "Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare", a declarat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Prof. univ. dr. Maria Moţa a afirmat că numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014.
"Îngrijorător este că, deşi peste 50% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă", a spus prof. univ. dr. Maria Moţa.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului 2014, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, medicii rezidenţi din Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Craiova au făcut o surpriză seniorilor: au pregătit un mic dejun sănătos, după toate normele recomandate de Federaţia Internaţională de Diabet. De asemenea, s-au derulat timp de o săptămână numeroase activităţi desfăşurate împreună cu studenţii de la UMF Craiova: "Night meeting" - o sesiune ştiinţifică nocturnă, în engleză, unde studenţi din anii I-VI au prezentat cunoştinţele acumulate în fiecare an de studiu legate de diabet (pancreasul, celula beta, fiziopatologia pancreasului, diagnosticul diabetului, tratamentul diabetului). Sesiunea a reprezentat o lecţie şi pentru profesori, despre cum ar dori studenţii să li se ţină cursurile. Au urmat recoltări de glicemii în trei locuri: la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova - unde asistenţii educatori în diabet au recoltat glicemii personalului medical, în incinta Universităţii din Craiova şi în Centrul Comercial Electroputere. Toate aceste acţiuni au fost organizate de studenţi, atent coordonaţi de un medic rezident în diabet.
Sursa: AGERPRES