Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Oradea, Departamentul Biologie are un laborator mobil modern de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, care a fost realizat în cadrul unui proiect cu fonduri eruopene, alături de Universitatea din Debrecen, Departamentul de Hidrobiologie, lider de proiect.
În urma evaluărilor efectuate, specialiştii universitari atrag atenţia asupra unor poluanţi care nu au fost introduşi în standardele de poluare, anume antibioticele din apă.
Managerul de proiect pentru partea română, conf. univ. dr. Diana Cupşa, a declarat marţi pentru AGERPRES, la încheierea proiectului, că laboratorul mobil, identic de fiecare parte a graniţei, permite, cu ajutorul unei aparaturi moderne, investigarea unor parametri fizico-chimici şi biologici ai apelor transfrontaliere din Bazinul Crişurilor, respectiv în macroregiunea Bihor-Hajdu Bihar, la standarde europene.
"Am realizat un laborator identic cu partenerii ungari, scopul fiind de a analiza apele cu aceleaşi dotări şi cu metode comune de analiză. Noi nu funcţionăm ca şi Apele Române, dar dorim să surprindem calitatea apelor din Bazinul Crişurilor în scop de studiu şi cercetare. Dorim să facem cercetări în timp pentru a urmări care parametri se degradează în timp, dacă este necesar să îmbunătăţim standardele de evaluare a apei", a afirmat conf. univ. dr. Diana Cupşa.
În perioada august-septembrie, cadrele universitare din proiect au făcut mai multe evaluări, în urma cărora au standardizat metodele celor două echipe. Evaluările efectuate, pe râul Barcău şi pe alte cursuri, arată că parametri apelor studiate sunt "destul de buni."
"Ce este interesant, poate de urmărit pe viitor, există anumiţi poluanţi care încă nu au fost introduşi în standardele de epurare. De exemplu, poluarea cu medicamente. Cu antibiotice. Deocamdată este difuză, nu prezintă mari pericole, dar poate că ar fi bine să ne gândim pe viitor, având în vedere consumul şi uman şi veterinar destul de crescut al produselor medicamentoase, că poate să fie un parametru care merită atenţie din partea noastră", a spus conf. univ. dr. Diana Cupşa.
Pe lângă standardizarea metodologiei de lucru a celor două echipe, s-a mai publicat un manual de proceduri aferente investigaţiilor specifice, manual ce va putea fi utilizat şi de alţi specialişti în managementul apelor, pe lângă cei ai universităţilor implicate în proiect.
Proiectul "Dezvoltarea unui laborator mobil de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, în macroregiunea Hajdu-Bihar/Bihor" a fost cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, programul de cooperare transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, având perioada de implementare 1 mai 2013 - 31 decembrie 2014. Bugetul total al proiectului a fost de 801.133 de euro, din care Universităţii din Oradea i-au revenit 407.572 de euro.
Sursa: AGERPRES