Principalul obiectiv al societăţii este scăderea mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare, a declarat noul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie (SRC), medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu.
Potrivit acestuia, în următorii trei ani, societatea îşi propune să contribuie prin experţii săi atât la identificarea cauzelor care conduc la o mortalitate cardiovasculară mare, cât şi la identificarea şi implementarea soluţiilor care pot conduce la ameliorarea acestei situaţii.
Începând cu 1 ianuarie 2015 va fi activă o aplicaţie on-line de autodiagnostic a hipertensiunii arteriale, a anunţat Tatu-Chiţoiu. Utilizând această aplicaţie oricine va putea să înveţe să îşi măsoare singur tensiune arterială, fără a fi nevoie să apeleze la cadrele medicale.
Tatu-Chiţoiu a precizat că SRC vizează iniţierea Programului Naţional 'Şi tu poţi salva o viaţă' destinat educaţiei privind resuscitarea cardiorespiratorie în şcoli, în colaborare cu Medicina de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei.
Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că acest program ar putea fi implementat în şcoli în Săptămâna "Şcoala Altfel".
"Pe plan internaţional, SRC va miza pe participarea activă la programele şi proiectele regionale şi europene destinate prevenţiei şi combaterii bolilor cardiovasculare. Ambiţia Societăţii Române de Cardiologie este de a crea un pol al Cardiologiei din Europa de Sud-Est prin parteneriate cu societăţile de cardiologie din ţările limitrofe", a precizat preşedintele SRC.
Toată această activitate se va baza pe contribuţia celor zece grupuri de lucru ale SRC, pe conlucrarea permanentă cu Fundaţia Româna a Inimii şi pe parteneriatele pe care le-a creat deja sau care vor fi create în viitorul imediat cu organizaţii profesionale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi cu alte structuri administrative, a adăugat el.
"Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, 60% dintre români decedând printr-o astfel de boala. Prin comparaţie, media ţărilor europene este de 46%. Strategia noastră pentru următorii trei ani va fi de tip Cardiologie aplicată, prin acesta înţelegându-se implicarea activă a Societăţii de Cardiologie în deciziile de politică sanitară, dedicate ameliorării stării de sănătate cardiovasculară a populaţiei României", a declarat Gabriel Tatu-Chiţoiu.
Potrivit acestuia, la fiecare 9 minute un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut.
Până în prezent, SRC a semnat parteneriate cu Societatea Română de Pneumologie - parteneriat destinat luptei împotriva fumatului, cu Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Medicinişti din România, cu Ministerul Sănătăţii.
"De-a lungul anilor, colaborările dintre Societatea de Cardiologie şi Societatea de Pneumologie au crescut exponenţial odată cu înmulţirea prezenţelor la congresele naţionale. Concomitent, la Forumul de Prevenţie am debutat cu primele reacţii în domeniul politicilor de control al tabagismului din România, factor cauzal şi de risc comun atât pentru afecţiunile cardiovasculare, cât şi pentru cele respiratorii. În condiţiile în care avem 'duşmani' comuni reprezentaţi de fumat, poluare, alimentaţie necorespunzătoare, dar şi unele comorbidităţi agravante pentru patologiile din cele două specialităţi, puterea reacţiilor medicale ale celor două societăţi va sta în crearea de parteneriate în conlucrare. În acest sens am parafat acest parteneriat, care va permite coordonarea şi concentrarea acţiunilor noastre în aşa fel încât pe viitor să contribuim decisiv la diminuarea expunerii fumătorului pasiv, scăderea prevalenţei fumătorilor activi şi înlăturarea altor factori importanţi pentru sănătatea plămânilor şi a aparatului cardiovascular', a afirmat prof. dr Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Sursa: AGERPRES