Potrivit unui proiect de sănătate publicat joi, 11 decembrie, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), angajatorul va trebui sa evalueze, de la 1 iunie 2015, toate riscurile pentru securitatea sau sănătatea salariatelor şi orice efect posibil asupra sarcinii sau alăptării, la evaluări participând obligatoriu medicul de medicina muncii.
'Pentru toate activităţile care pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi, procese sau condiţii de muncă, angajatorul trebuie să evalueze natura, gradul şi durata expunerii salariatelor în întreprinderea şi/sau unitatea respectivă.
Toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă se consemnează în rapoarte scrise, iar angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi supuse la locurile lor de muncă, a măsurilor care trebuie luate referitor la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanţă de urgenţă', se arată în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit proiectului de hotărâre, pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele vor avea obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie.
De asemenea, se stipulează că legea, în cazul în care va fi adoptată, va intra în vigoare la data de 1 iunie 2015, iar Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se va republica, dându - se textelor o nouă numerotare.
Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe 26 ianuarie 2015.
Sursa: AGERPRES