Unele medicamente prezintă riscuri pentru dinţi, favorizând apariţia cariilor, existând diferite mecanisme implicate în acest proces, precum nivelul de zahăr, uscăciunea bucală, aciditatea din gură, deminarelizarea etc.
Unele medicamente prezintă riscuri pentru dinţi, favorizând apariţia cariilor. Există diferite mecanisme implicate în acest proces, se arată în revista medicală Prescrire, preluată de passionsante.be.
Printre ele se numără nivelul de zahăr, uscăciunea bucală, aciditatea din gură, demineralizarea, etc.
În categoria medicamentelor cu zahăr intră siropurile, anumite pastile, comprimatele de supt sau produse homeopatice, mai ales dacă sunt luate o perioadă mai lungă.
Uscăciunea bucală poate fi provocată de medicamente atropinice, antihistaminice H1, anti-depresive, neuroleptice, opioide, amfetaminice, anticanceroase citotoxice, medicamente cardiovasculare, etc.
Şi câteva medicamente utilizate în astm cresc riscul de carii.
Antibioticele din grupa cicline pot produce îngălbenirea ireversibilă a dinţilor şi un risc crescut de carii prin demineralizare. 'Ele trebuie evitate la copiii sub opt ani şi din al doilea trimestru de sarcină', afirmă revista Prescrire.
Se mai recomandă clătirea gurii cu apă şi apoi spălarea pe dinţi după un medicament cu zahăr, care nu trebuie luat chiar înainte de culcare. 'Pacienţii trataţi multă vreme cu medicamente care pot produce carii trebuie să efectueze un control buco-dentar regulat şi să ţină seama de recomandările alimentare şi de igienă'.
Sursa: AGERPRES