La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş s-a lansat a patra sesiune de burse de cercetare, în valoare totată de 150.000 lei, pentru cercetarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului, a anunţat secretarul general al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, dr. Alin Popescu.
Potrivit doctorului Alin Popescu, pentru precedenta sesiune de burse au fost depuse 10 aplicaţii şi au fost selectate două proiecte de cercetare iar pentru anul viitor se vor acorda alte două burse, dar dacă centrul va primi o idee genială, atunci întreaga sumă va fi acordată acelui proiect.
Aplicaţiile pentru burse se vor putea depune până în 31 ianuarie 2015, iar evaluarea proiectelor se va face până la finele lunii februarie.
În cadrul dezbaterii de la UMF Târgu Mureş, dr. Alin Popescu a prezentat şi rezultatele cercetărilor efectuate în cele două proiecte finanţate în sesiunea anterioară a burselor, arătând că una dintre concluzii este că există o prejudecată legată de aşa-numita 'burtă de bere' atunci când se vorbeşte de un consum ponderat din această categorie de băuturi.
Potrivit studiului prezentat, 'burta de bere este un mit' şi că cercetarea demonstrează că un consum moderat de bere, adică 330 ml pe zi pentru femei şi 660 ml pe zi pentru bărbaţi, 'nu influenţează indicele de masa corporală, circumferinţa abdominală sau raportul talie/şold, care sunt unii dintre cei mai relevanţi indicatori somatici pentru statusul ponderal'.
În plus, studiile efectuate la nivel internaţional au relevat faptul că un consum moderat de bere poate avea numeroase efecte benefice asupra organismului.
Dr. Alin Popescu a mai arătat că România este al şaptelea consumator de bere din Europa, însă aflat la distanţă destul de mare de Cehia.
Sursa: AGERPRES