Rezultatele proiectului "Împreună pentru sănătatea sânului" arată că numărul cazurilor de cancer de sân este în creştere în Harghita, această boală afectând persoane din ce în ce mai tinere.
Datele statistice arată că în anul 2013 în Harghita se aflau în evidenţe 99 de cazuri de cancer de sân, în vreme ce în 2012 au fost 78 de cazuri, iar în 2011 se aflau în evidenţă 72 de cazuri. În ceea ce priveşte mortalitatea prin cancerul de sân, în 2013 au fost 42 de astfel de cazuri, faţă de 25 în anul 2012 şi de 39 în 2011.
Pop Ildiko, coordonator local în cadrul proiectului "Împreună pentru sănătatea sânului" şi reprezentant al Asociaţiei Române de Cancer - Grupul "Destine Comune" din Târgu Mureş, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, că "de multe ori decesele nu se înregistrează din cauza cancerului de sân, dar pleacă de la această boală", motiv pentru care datele prezentate sunt destul de relative.
Potrivit cercetării realizată în judeţul Harghita, în perioada august 2013 - noiembrie 2014, cancerul se află pe locul doi ceea ce priveşte problemele de sănătate ale femeilor din judeţ. De asemenea, s-a constatat că marea majoritate a femeilor nu au cunoştinţe despre cancerul de sân din cauza lipsei de informare, ţinând cont că în judeţ nu există programe naţionale sau judeţene în acest domeniu.
O altă problemă identificată este lipsa medicilor specialişti, în tot judeţul Harghita existând un singur medic oncolog şi fiind absente organizaţiile nonprofit care să ofere informaţii în domeniul sănătăţii, dar şi serviciile de sprijin pentru femeile bolnave de cancer de sân.
"Pentru informarea femeilor despre cancerul de sân ar fi nevoie de centre de informare, de instruirea medicilor şi cadrelor medicale medii în acest sens, de înfiinţarea de organizaţii nonprofit dedicate acestei cauze. Există o lipsă acută de medici specialişti şi de locuri în spitalele existente pentru bolnavii de cancer. Lipsesc cabinete private de specialitate oncologică, serviciile existente nu răspund nevoilor femeilor harghitene diagnosticate cu cancer de sân", se arată în prezentarea făcută publică miercuri.
La rândul său, dr. Violeta Elisabeta Horhoianu, expert formare Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, a subliniat că, la fel ca în întreaga ţară, a crescut incidenţa cancerului de sân în rândul persoanelor tinere. De asemenea, există multe mituri care trebuie demontate, mai ales în mediul rural, fiind întâlnite situaţii în care femeile au recunoscut că nu s-ar duce să facă o mamografie, chiar dacă li s-ar recomanda acest lucru. Dr. Violeta Elisabeta Horhoianu a mai spus că există o subraportare a cazurilor de cancer de sân în judeţele de graniţă, în multe cazuri femeile care locuiesc în zona de vest a ţării mergând să se trateze în Ungaria, iar cele din Constanţa, spre exemplu, alegând clinicile din Turcia.
În cadrul proiectului menţionat, în Harghita au fost instruite 20 de persoane care vor avea rolul de a duce informaţia necesară, în special în mediul rural, de a informa femeile despre cancerul de sân şi de a le încuraja să meargă la control. De asemenea, urmează să se pună bazele unei organizaţii care să se ocupe cu lupta împotriva cancerului de sân.
Proiectul "Împreună pentru sănătatea sânului" este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei şi îşi propune întărirea capacităţii locale a instituţiilor din 11 judeţe. Acesta este implementat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, împreună cu mai multe organizaţii partenere.
Sursa: AGERPRES