Marţi, 9 decembrie, s-a semnat Pactul Interinstituţional pentru sănătatea copilului şi adolescentului de către 25 de entităţi, ministere, spitale, asociaţii, ONG-uri, a declarat senatoarea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) Biro Rozalia, preşedntele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.
"Acest pact este un cadru pentru începerea paşilor pentru o schimbare majoră, aş spune reformă, în serviciile de sănătate pentru copii.
Consider că prin prezenţa celor aproape 150 de personalităţi din domeniile ce au în responsabilitate copiii şi adolescenţii, din cinci ministere, universităţi, colegii medicale, spitale, organizaţii şi altele, putem să formăm acea voinţă comună care este necesară pentru a face schimbările majore atât de necesare în acest domeniu, al copilului", a precizat, într-o conferinţă de presă, senatoarea Biro Rozalia.
Demersurile pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor au pornit de la recunoaşterea unor date îngrijorătoare la nivel naţional: cea mai ridicată mortalitate infantilă din Europa (9/1000 în 2012, dublă faţă de media europeană), locul unu la abandonul copiilor, la numărul de mame minore, la violenţa în şcoli şi printre primele la consumul de alcool, droguri sau fumat în şcoli.
Biro Rozalia a mai organizat, în luna mai, o primă conferinţă naţională, intitulată "Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor", în urma căreia a fost elaborat un raport cu neajunsurile şi problemele din sistem, concretizat cu 79 de propuneri legislative sau de funcţionare.
Conferinţa naţională organizată marţi de Comisia pentru drepturile omului şi Comisia pentru sănătate publică, ambele din Senat, s-a intitulat "Sănătatea copiilor din România - un drept garantat?", tocmai pentru a atrage atenţia asupra obligaţiei de a garanta sănătatea şi educaţia pentru sănătate a viitoarelor generaţii.
Pactul interinstituţional vizează, în 21 de puncte, stabilirea unui proces pe termen lung de schimburi, cooperare şi coordonare asupra principalelor teme de interes, într-o reţea de schimb de informaţii. Pactul are menirea de a permite o mai bună monitorizare a evoluţiei situaţiei şi a măsurilor adoptate, punând accent pe armonizarea legislaţiei naţionale cu normele europene, cu cele mai bune practici din Europa.
"Eu sper că toţi cei care au semnat Pactul nu au semnat doar ca să semneze, ci pentru că doresc să facă ceva. Trimestrial am să revin şi voi face o evaluare a ceea ce am făcut noi ca şi comisie şi a ceea ce vom şti că au făcut instituţiile semnatare. La sfârşitul anului 2015 vom organiza conferinţa de evaluare a acţiunilor din instituţiile semnatare", a precizat Biro Rozalia.
Sursa: AGERPRES