Fundaţia Germană a Inimii, constituită din cardiologi de elită din Germania, menţionează că bătăile neregulate ale inimii, pot fi inofensive, însă pot fi şi un semnal de avertizare cu privire la o posibilă afecţiune cardiacă gravă.
Există cazuri în care inima bate prea repede, prea lent sau neregulat ceea ce indică o problemă medicală, cum ar fi o afecţiune cardiacă sau o glandă tiroidă hiperactivă.
Tratamentul este necesar în cazul în care, de exemplu, aritmia măreşte riscul de accident vascular cerebral sau de moarte subită din cauze cardiace, afectează capacitatea unei persoane să aibă o viaţă normală, produce ameţeli sau disconfort marcat, notează DPA.
O inimă sănătoasă bate între 60 şi 90 de ori pe minut, cifră care poate urca la 160 sau 180 de bătăi pe minut atunci când persoana este sub stres fizic sau psihologic. În timpul nopţii, numărul de bătăi pe minut scade de multe ori între 45 şi 55 pentru mulţi oameni şi chiar până la 30 sau 35 la sportivi, care au prin excelenţă o condiţie fizică bună.
Ceea ce nu este normal, însă, este ca bătăile inimii cuiva să fluctueze brusc de la un ritm cardiac normal spre unul foarte mare sau foarte scăzut, atrag atenţia specialiştii germani.
De asemenea, fundaţia germană îi sfătuieşte pe cei care vor să-şi verifice pulsul să stea mai întâi relaxaţi cinci minute şi abia apoi să efectueze operaţiunea.
Aritmia cardiacă poate fi tratată uneori cu medicamente, iar bătăile prea lente ale inimii necesită adesea un stimulator cardiac, mai scrie DPA.
Sursa: AGERPRES