Prin intermediul proiectului "Calificarea, recalificarea şi angajarea asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi" aproape 900 de persoane din trei regiuni de dezvoltare din România vor putea beneficia de ajutor.
Egalitatea de şanse pe piaţa muncii, discriminare, drepturile angajaţilor din categorii defavorizate şi avantajele angajatorilor persoanelor cu dizabilităţi au fost câteva dintre temele abordate în cadrul unei dezbateri privind 'Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii'.
'Evenimentul doreşte schimbarea atitudinii sociale privind grupurile vulnerabile, în special în ceea ce priveşte mediul de lucru, prin intermediul unei campanii de informare şi promovare îndreptate către angajatori dar şi către instituţiile care ar putea ajuta la integrarea mai uşoară a acestora şi mai ales către jurnalişti care ar putea să facă auzite mai uşor problemele pe care le întâmpină aceştia la angajare', a declarat Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr. T.Popa din Iaşi, şi reprezentant al Societăţii Române de Reabilitare Orală Iaşi.
Conform acesteia, proiectul doreşte creşterea gradului de incluziune socială a persoanelor care sunt expuse riscului de marginalizare şi excluziune socială. Obiectivele principale sunt promovarea serviciilor de informare şi consiliere pentru 870 de persoane cu dizabilităţi din trei regiuni de dezvoltare: Bucureşti - Ilfov, zona de NE şi SE, şi formarea profesională a 760 persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, 50 de persoane vor fi angajate, 10 locuri fiind pentru persoanele din zona de Nord Est. Proiectul are o durează 18 luni şi are o valoare de peste 9,3 milioane de lei.
Prezent la eveniment, viceprimarul Mihai Chirica a subliniat necesitatea integrării şi angajării persoanelor cu dizabilităţi pentru a fi integrate în societate.
'Înainte de toate trebuie să nu uităm că suntem oameni şi trebuie să îi sprijinim pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Din cele câteva sute de mii de persoane cu dizabilităţi din ţară nu sunt angajate nici 17.000. Statul ar fi trebuit să facă mai mult în ceea ce priveşte incluziunea lor socială. Creşterea alarmantă a numărului de persoane care sunt incluse în rândul celor cu boli incurabile arată necesitatea unor astfel de proiecte. Noi vom fi alături, vom încerca să ajutăm cât putem de mult prin intermediul unui centru social, logistică pentru a putea ajuta persoanele care suferă de diferite grade de dizabilităţi', a spus viceprimarul Chirica.
Întâlnirea de la Iaşi are loc în cadrul proiectului 'Calificare, recalificare şi angajare asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi', cofinanţat din Fondul Social European Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.
Sursa: AGERPRES