În cadrul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat de practică în domeniul medicinii generale şi dentare", peste 5.000 de studenţi medicinişti vor fi îndrumuaţi în vederea alegerii viitoarelor cariere profesionale, proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi.
Managerul proiectului, prof. Univ. Dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea şi furnizarea serviciilor de consiliere în carieră şi îmbunătăţirea competenţelor în domeniul medicinii pentru 5.050 de studenţi la medicină generală şi medicină dentară, în scopul creşterii şanselor de integrare pe piaţa muncii din România.
Dintre cei 5.050 de studenţi beneficiari ai proiectului, 3.500 sunt de la Universitatea de Medicină din Iaşi.
"Dintre obiectivele specifice ale proiectului menţionăm dezvoltarea de aptitudini de muncă pentru 3.000 de studenţi la medicină, în vederea creşterii ocupabilităţii şi inserţiei pe piaţa muncii, consilierea a 5.050 de studenţi în alegerea specialităţii medicale în baza exemplelor de bune practici de la nivel naţional şi european. Îmbunătăţirea competenţelor în domeniul medicinei dentare şi generale are în vedere şi abordarea domeniului comunicării cu pacientul cu dizabilităţi - prin organizarea şi desfăşurarea unor seminarii şi întruniri pe tema comunicării în sfera interdisciplinarităţii şi a abordării interdisciplinare a pacientului dizabilitat, respectiv a unor seminarii şi dezbateri pe tematica managementului abordării pacientului cu dizabilităţi", a explicat Norina Consuela Forna, managerul de proiect.
Acest proiect are ca scop principal activitatea de consiliere a studenţilor din cinci centre universitare din ţară - Iaşi, Constanţa, Cluj, Bucureşti, Braşov - prin participarea acestora la sesiuni, dezbateri, întâlniri de lucru aferente domeniilor de interes pentru Medicină generală şi pentru Medicina Dentară. Vor fi organizate şi două sesiuni aferente comunicării în sfera interdisciplinarităţii şi a abordării interdisciplinare a pacientului cu dizabilităţi şi în managementul abordării persoanelor cu astfel de probleme.
"Strategiile teoretice şi practice în abordarea direcţiilor de consiliere profesională a studenţilor de medicină generală şi medicină dentară vizează un element de noutate în domeniul medical prin transpunerea în practică a analizei SWOT pe domeniile medicale specializate vizate în proiect, analiză realizată de către experţii în domeniile medicale, cadre didactice cu experienţă vastă în specialităţile lor concretizând astfel punctele forte şi slabe ale fiecărei specialităţi. Pentru studenţi, cunoaşterea acestor detalii primite direct de la sursă constituie o valoroasă etapă de consiliere de specialitate, extrem de utilă, fiind o primă orientare pertinentă, asupra traseului în viitoarea carieră", a mai spus Norina Consuela Forna.
Proiectul, în valoare de peste 16 milioane de lei, care se derulează prin intermediul unui program cu fonduri europene, a fost lansat în cadrul conferinţei "Strategii teoretice şi practice în abordarea direcţiilor de consiliere profesională a studenţilor de medicină şi medicină dentară", are o durată de implementare de 20 luni, este derulat de UMF "Grigore T. Popa", Iaşi în parteneriat cu UMF "Iuliu Haţieganu", Cluj Napoca, Universitatea Ovidius, Constanţa, Asociaţia pentru Responsabilitate Socială, Iaşi, Societatea Română de Ergonomie Dentară, Bucureşti, Universitatea din Szeged, Ungaria şi S.C. Bsmartest Press Group SRL, Iaşi.
Sursa: AGERPRES