O disfuncţie genetică care provoacă distrofie musculară a fost corectată de o echipă de medici japonezi cu ajutorul unor celule stem pluripotenţiale induse iPS, care ar putea frâna dezvoltarea acestei maladii.
Cercetătorii de la Centrul iPS al Universităţii din Kyoto (vest) au creat celule stem iPS cu ajutorul celulelor normale extrase de la pacientul afectat grav de distrofie musculară şi au modificat cu succes gena responsabilă de această tulburare degenerativă.
Potrivit studiului publicat de revista de specialitate Stem Cell Reports şi preluat de ziarul Nikkei, deşi metoda trebuie încă perfecţionată pentru a putea fi pusă în practică, oamenii de ştiinţă cred că ar putea servi la uşurarea simptomelor grave ale bolii.
Descoperirea "are un mare potenţial" pentru a trata această boală ereditară, a explicat directorul studiului, profesorul Akitsu Hotta, care a precizat televiziunii de stat NHK că "mai rămân multe obstacole de depăşit".
Distrofia musculară este o boală ereditară mai puţin frecventă ale cărei simptome încep să se manifeste din copilărie constând în slăbirea musculaturii. Distrofia Musculară Duchenne (DMD), forma cea mai frecventă, poate provoca tulburări respiratorii şi cardiace. Nu există în prezent niciun tratament împotriva acestei boli.
Sursa: AGERPRES