A fost înfiinţat un centru de suport şi recuperare, Centrul Steluţelor, pentru copiii bolnavi de cancer şi de alte boli grave, unde pot beneficia în mod gratuit de consiliere psihologică individuală şi de grup, kinetoterapie, ateliere de terapie emoţională prin artă şi joc, precum şi de activităţi educative şi de socializare.
"De-a lungul celor 5 ani de existenţă, Asociaţia MAME a derulat proiecte menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu probleme grave de sănătate şi a copiilor care provin din medii defavorizate.
Experienţa ne-a arătat că, pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecţiuni grave, este foarte important ca, pe lângă asigurarea serviciilor medicale necesare, să îi fie tratate pacientului şi problemele de natură emoţională, relaţională şi materială pe care le creează specificul acestor boli. Astăzi, ne bucurăm să vă anunţăm că vom putea să le oferim, în cadrul Centrului Steluţelor, suportul, consilierea şi atenţia de care au nevoie atât în perioada de confruntare cu boala, cât şi în perioada de recuperare. Peste 100 de copii vor beneficia anual de serviciile oferite în cadrul Centrului Steluţelor", a declarat Maria Culescu, preşedintele fondator al Asociaţiei MAME, în cadrul evenimentului de inaugurare de joi, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Conform sursei citate, centrul este dotat cu un cabinet de psihoterapie atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţii lor. De asemenea, există şi un cabinet de kinetoterapie unde copiii care au dificultăţi motorii cauzate de perioadele lungi de spitalizare şi imobilizare la pat vor beneficia de gimnastică medicală de recuperare sub atenta supraveghere a fizioterapeutului. Centrul Steluţelor include şi o sală de art-terapie, unde cei peste 100 de beneficiari ai Asociaţiei MAME vor participa la ateliere de terapie emoţională prin pictură, modelaj, colaj şi alte tehnici creative, astfel încât impactul provocat de boală să fie diminuat.
"Centrul Steluţelor vine şi în sprijinul părinţilor prin oferirea de consultanţă juridică şi consiliere pe teme medicale: îndrumare prin desişul sistemului medical din România, consultanţă privind accesarea formularului E112, traducerea actelor medicale, precum şi contactarea şi menţinerea legăturii cu clinicile din străinătate pentru acele cazuri ale căror tratamente sau intervenţii chirurgicale nu pot fi efectuate în ţară", mai precizează comunicatul Asociaţiei MAME, remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei menţionate, în România, în fiecare an, sunt diagnosticaţi cu cancer aproximativ 500 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani. Dintre aceştia, aproximativ 40% pierd lupta cu boala.
Sursa: AGERPRES