În perioada septembrie-noiembrie, s-a derulat în judeţul Sălaj, un proiect care a avut ca obiectiv principal formarea de voluntari care să lucreze cu persoanele afectate de boli rare, proiect organizat de Asociaţia Prader Willi Romania şi centrul Pilot de Referinţă pentru Bolile Rare din România NoRo din Zalău, în parteneriat cu o companie locală.
Prin proiect s-a urmărit îmbunătăţirea percepţiei noţiunii de voluntariat la nivelul comunităţii, oferind modele de bune practici şi suport pentru viitorii voluntari, prin organizarea de cursuri de instruire, dezvoltarea unei curricule pentru instruirea voluntarilor, dar şi activităţi de socializare alături de pacienţii cu boli rare.
"A fost ocazie deosebită de a ne crea voluntari, folosind modele, adică folosind nişte mentori. Prin acest proiect am avut ocazia să facem şi activităţi de relaxare şi terapie pentru copii. În acest sens am fost la două activităţi de călărie pentru copii, am vizitat Grădina Botanică din Jibou, am organizat week-enduri terapeutice pentru copii şi familii, dezvoltând un curs de mentorat pentru voluntariat. (...) Am atras voluntari, am format voluntari şi sperăm ca atât voluntarii cât şi mentorii lor să rămână alături de noi", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Prader Willi România.
În proiect au fost implicaţi 45 de pacienţi cu boli rare de la Centrul NoRo, fiind formaţi 23 de voluntari.
"În cadrul proiectului am avut un număr de 45 de beneficiari cu boli rare care prezintă manifestări din spectrul autist şi alte afecţiuni. Prin acest proiect am urmărit să dezvoltăm abilităţi de socializare, cu scopul de se integra în societate şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor cu boli rare", a adăugat Tarko Emese, profesor psihopedagog la Centru NoRo.
Proiectul a fost finanţat prin Campionatul de voluntariat OMV Petrom 2014.
Sursa: AGERPRES