În intervalul 19-22 noiembrie, se desfăşoară la Târgu Mureş, în premieră naţională, Conferinţa Naţională de Farmaeconomie şi Management Sanitar cu tema "Eficientizarea utilizării resurselor din sănătate în România şi în ţările Europei Centrale şi de Est", dorindu-se ca farmacoeconomia să devină o ştiinţă care să fie aplicată în România şi care să producă efecte.
'Participăm la prima conferinţă de farmacoeconomie şi management sanitar. Farmacoeconomia ca şi domeniu sau ca ştiinţă poate reprezenta una dintre soluţiile pentru a găsi bani la bugetul Sănătăţii, iar această întâlnire de la Târgu Mureş, la care participă specialişti din zona academică, din piaţa farmaceutică, colegi din Ungaria şi din România, vrea să pună la punct, pe de-o parte, o modalitate de schimb de experienţă între România şi Ungaria şi, pe de altă parte, stabilirea unor primi paşi, astfel încât farmacoeconomia să devină o ştiinţă care să fie aplicată în România şi care să aibă efect', a declarat dr. Florin Buicu, secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, unul dintre organizatorii manifestării.
Potrivit lui Florin Buicu, la conferinţa de la Târgu Mureş participă şi specialişti din Ungaria, iar începând cu ediţia de anul viitor se doreşte internaţionalizarea acesteia, astfel încât exemplele de bune practici de la nivel european să poată fi aplicate şi în România. Motivul organizării acestei conferinţe este identificarea unor posibilităţi care să constituie surse suplimentare de bani în domeniul medicamentelor.
'Discutând cu farmaciştii, cu specialiştii în economie sanitară, modificarea marjelor de profit pe lanţul producător-distribuitor-farmacie de circuit deschis poate aduce nişte bani. O modificare a modalităţii de listare şi delistare a medicamentelor în România poate constitui o sursă suplimentară de bani. Modalităţile prin care să conştientizăm utilizarea produselor generice într-un procent mult mai mare poate fi o sursă de bani, pentru că în România 20% din produse consumă 80% din resurse, iar o creştere a prescripţiei de generice va putea determina o creştere a resurselor pentru sănătate. Cu aceeaşi bani mai mulţi pacienţi pot avea acces la medicamente', a susţinut dr. Buicu.
Acesta a mai spus că producătorii de medicamente generice au dreptate atunci când propun corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback prin introducerea unui clawback diferenţiat pentru medicamentele generice şi reducerea nivelului actual al taxei de peste 20% trimestrial, însă participanţii la conferinţă vor formula cu siguranţă o concluzie la finalul lucrărilor.
'Au dreptate cei care propun diferenţierea taxei. Această taxă clawback care poate reprezenta o chestie ciudată pentru nespecialişti, însă reprezintă de fapt o modalitate prin care cel care vinde medicamentele susţine creşterea pieţei farmaceutice. Din punct de vedere al formulelor de calcul al acestei taxe au existat câteva păreri împărţite între specialişti şi sper să ajungem la varianta cea mai corectă. Nu vă pot spune acum concluziile pentru că în cadrul manifestării vom încerca să vedem şi exemplele altora şi modalităţi de lucru la nivel european', a spus Buicu.
Acesta a precizat că organizatorii Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar - Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, Ministerul Sănătăţii, CONAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor), Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale - doresc să identifice varianta cea mai bună pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ, dar şi a metodelor de aducere a mai multor fonduri în bugetul sănătăţii.
'Dorim promovarea unui act normativ sau modificarea actelor normative actuale, fie că vorbim de Lege a Farmaciei, de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sau alte acte normative, ordine de ministru sau alte reglementări. Ne dorim ca la finalul acestei conferinţe să putem veni cu aceste soluţii pe care să le înaintăm fie la Parlament, fie către MS, respectiv CNAS', a susţinut Florin Buicu.
Sursa: AGERPRES