Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, consumul zilnic de cafea a avut un efect protector împotriva acufenelor.
Acufenele constau într-o senzaţie auditivă - fluierat, ţiuit, bubuit, etc. - fără legătură cu vreun sunet exterior şi neauzit de cei din jur, aminteşte passionsante.be. Se apreciază că circa 10% din oameni sunt afectaţi în grade diferite de acest fenomen (acufene permanente sau intermitente, variabile în intensitate, la una sau la ambele urechi).
Nu se cunosc cauzele exacte, dar au fost identificaţi factori de risc, printre care traumatisme auditive, hipertensiune, grad mare de oboseală, dar şi un posibil element protector: cafeaua.
Cercetările au fost efectuate pe circa 65.000 de femei cu vârste cuprinse între 30 şi 44 de ani, observate timp de 18 ani în cadrul unui studiu mai amplu. Echipa de la Brigham and Women's Hospital din Boston (SUA) s-a ocupat de asocierea dintre modul de viaţă şi acufene. S-a dovedit că femeile care consumă zilnic 3-4 ceşti de cafea prezintă un risc mai scăzut cu 15% să sufere de acufene decât cele care beau mai puţin de o ceaşcă pe zi. Efectul protector nu este foarte mare, dar semnificativ din punct de vedere statistic.
Cercetătorii nu au dat deocamdată nicio explicaţie, deşi este posibilă o acţiune a cafeinei asupra sistemului auditiv central sau a urechii interne, încheie passionsante.be.
Sursa: AGERPRES