O nouă campanie a fost demarată de organizaţia Salvaţi Copiii, "Un gest pentru o viaţă", prin care oamenii pot face donaţii prin SMS 8833 pentru modernizarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi, precum şi pentru oferirea de suport parental.
În cadrul campaniei "Un gest pentru o viaţă" se strâng fonduri pentru 15 maternităţi din Bucureşti, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş şi Vaslui, se arată în comunicatul citat.
"Fără sprijinul persoanelor care cred în cauza noastră, nu ne putem îndeplini obiectivul de a moderniza toate secţiile de nou-născuţi echipate precar, cu aparatură veche de zeci de ani, şi care sunt, în momentul acesta, mai numeroase decât cele care funcţionează decent", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, potrivit comunicatului.
La rândul său, Amalia Năstase, susţinătoarea programului de reducere a mortalităţii infantile, a afirmat că "în România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări".
Campania este menită să susţină Programul naţional de reducere a mortalităţii infantile, pentru modernizarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi, precum şi pentru oferirea de suport parental.
Potrivit sursei citate, la trei ani de la demararea campaniei, rata mortalităţii a scăzut de la 10,1 la 8,5, o scădere importantă, de aproape 1.000 de decese în cifre absolute.
"Chiar şi aşa, în continuare, în România un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore, iar ţara noastră se situează în continuare pe primul loc în clasamentul ratei mortalităţii infantile (pentru comparaţie, media europeană este de 4). Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mai mari şanse de supravieţuire acum, decât aveau în 1990, dar aceasta depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naşte şi în primele ore de viaţă", se mai arată în comunicat.
Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 90% din copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% din aceşti copii mor.
Sursa: AGERPRES