Potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic au fost "reduse semnificaiv" în urma consumului de acizi graşi Omega 3.
Tutunul, care provoacă probleme respiratorii şi cardiovasculare şi creşte riscul de cancer, duce şi la diminuarea nivelului de acizi graşi din creier, mai ales a celor de tip Omega 3. Lipsa acestor acizi dăunează celulelor nervoase şi întrerupe conexiunile dintre neuroni în zona creierului, răspunzătoare de senzaţiile de recompensă şi satisfacţie.
Oamenii de ştiinţă israelieni au observat că deficienţa de acizi polisaturaţi Omega 3 nu numai că sporeşte dificultatea fumătorilor de a se abţine de la consumul de tutun, ci îi determină pe aceştia să fumeze mai mult.
"Cercetări anterioare au demonstrat că există o relaţie între un dezechilibru în privinţa acizilor Omega 3 şi starea de sănătate mentală, depresie şi capacitatea de a face faţă stresului şi presiunii", a explicat, într-un comunicat de presă, conducătorul programului de studiu al dependenţei de diferiţi factori din cadrul Departamentului de Criminalistică al Universităţii din Haifa, Sharon Rabinovitz Shenkar. De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că stresul şi presiunea psihică determină o creştere a dorinţei de a fuma la cei care au acest obicei.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani, care au fumaseră în ultimul an cel puţin zece ţigări pe zi, cu o medie zilnică de 14 ţigări. Timp de 30 de zile, jumătate dintre subiecţi au consumat capsule de Omega 3, iar ceilalţi pastile cu efect placebo. Participanţilor la studiu nu li s-a cerut să renunţe la fumat în intervalul respectiv.
Dacă la începutul perioadei nu s-au înregistrat diferenţe semnificative, după 30 de zile s-a observat o reducere medie cu 11 % a consumului de ţigări la cei care primiseră Omega 3. La 30 de zile după încheierea tratamentului, dorinţa de a fuma a crescut uşor, dar a rămas la un nivel semnificativ mai redus decât cel iniţial la voluntarii care consumaseră acizi Omega 3.
Sursa: AGERPRES