Cotidianul online Le Parisien informează că a fost pus la punct un test de sânge pentru a evidenţia cancerul pulmonar la fumătorii înveteraţi, înainte de a fi vizibil la o scanare de tomografie computerizată, de către o echipă de cercetători francezi, condusă de profesorul francez Paul Hofman, patolog la Spitalul Universitar din Nisa.
Studiul publicat vineri în revista "PLoS One" arată că este posibil să se câştige în lupta cu boala circa patru ani până la apariţia unui nodul.
Această descoperire revoluţionară pentru medicină este rezultatul unui parteneriat public-privat între INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale ), Universitatea din Nisa şi compania Rarecells Diagnostics care realizează testul de sânge. "Când se ajunge la diagnosticul de cancer pulmonar, în 85% dintre cazuri este vorba deja despre un stadiu inoperabil. Această descoperire va permite ca mulţi pacienţi să beneficieze de tratament chirurgical în stadii precoce", a menţionat Hofman.
"Ne-am dorit să dezvoltăm un test de sânge care să fie extrem de sensibil şi capabil să ducă la un diagnostic. După cincisprezece ani de muncă, testul este acum capabil să detecteze prezenţa celulelor tumorale, care sunt foarte rare în sânge", a precizat Patrizia Paterlini-Brechot, profesor de biologie celulară şi oncologie la Universitatea Paris-Descartes, şefa echipei care a creat celebrul test de sânge numit Iset (Isolation by Size of Tumor cells).
Pentru acest studiu, echipa de cercetători a lucrat pe un grup de 245 de pacienţi, dintre care 168 de fumători cu boli pulmonare obstructive cronice - o maladie cronică inflamatorie care afectează bronhiile şi care este legată cel mai adesea de fumat. Toţi participanţii au fost supuşi la teste de sânge şi examene convenţionale de imagistică medicală. Cu ajutorul testului de sânge, celulele canceroase numite "circulante" au fost identificate la cinci pacienţi (3%).
În examinarea imagistică nu a apărut însă nimic, notează Le Parisien. La cei cinci pacienţi, un nodul a devenit vizibil după patru ani de la identificarea celulelor tumorale din sânge. El a fost imediat operat, iar analiza nodulului a confirmat diagnosticul de cancer pulmonar. Cancerul la plămâni este maladia cu cea mai mare mortalitate în Franţa, cu o rată de 15% de supravieţuire în medie de cinci ani şi care provoacă 27.000 de decese în fiecare an.
În viitor, vor fi efectuate noi teste pe un grup mai extins de pacienţi deoarece este crucial ca aceste rezultate să fie validate în mai multe centre medicale din Franţa, a spus medicul oncolog Marc Ychou, de la Institutul de Cercetare a Cancerului Montpellier (IRCM).
Sursa: AGERPRES