Vineri, 31 octombrie, a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa prima intervenţie chirurgicală realizată prin metoda "laparoscopie urologică", aparatură achiziţionată prin finanţarea acordată de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
'Urologia a devenit, astfel, o secţie fanion a judeţului Caraş-Severin. Dacă medicul primar urolog Iosif Secăşan a dezvoltat chirurgia urologică endoscopică, medicul urolog Gheorghe Beg, şeful secţiei, a pus în funcţiune chirurgia urologică laparoscopică, respectiv, un alt tip de abordare a patologiei, pentru care Consiliul Judeţean a avut o contribuţie de aproape 240 mii euro', a declarat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Dumitru Secăşan.
Prezent la inaugurarea noii aparaturi a fost şi medicul primar Bogdan Petruţ, de la Institutul Oncologic Cluj - Secţia Urologie, cel care i-a acordat întregul sprijin medicului Gheorghe Beg. Metoda de laparoscopie urologică necesită o instruire adecvată, pe o perioadă de cel puţin şase luni, într-un departament de specialitate, impune o manualitate deosebită din partea chirurgului, este minim agresivă asupra bolnavului şi cu o recuperare rapidă.
'Cred că sunteţi norocoşi că aveţi o echipă medicală ca cea condusă de doctorul Gheorghe Beg. Este o echipă care are preocupări să evolueze înspre chirurgia minim-invazivă pentru pacient. Ca să poată fi posibilă ziua de astăzi, doctorul Beg s-a deplasat anul acesta, aproape în fiecare săptămână, la Cluj, pentru a participa la intervenţiile chirurgicale laparoscopice. Vineri am stat doar în spatele său, în timpul primei intervenţii de acest gen, la Reşiţa, şi sunt mândru de echipa de la Reşiţa. După-amiaza, pacienta operată va face, deja, primii paşi', a afirmat medicul Bogdan Petruţ.
Investiţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin constă într-un sistem avansat pentru chirurgia laparoscopică şi laser chirurgical pentru secţia Urologie, în valoare de aproape 200.000 euro, la care se adaugă şi mesele chirurgicale, care se ridică la circa 37.000 euro.
'Din fericire, la Reşiţa avem şi corpul medical profesionist capabil să lucreze cu această aparatură. Din punct de vedere al politicii investiţionale, noi vom continua, nu doar în ceea ce priveşte tehnica medicală. Spitalul cunoaşte şi o activitate de reabilitare a clădirii, hotelieră, şi nu numai. La sfârşitul acestui an, după ce vom da în funcţiune cele trei centrale termice, pentru fiecare din cele trei staţionare din municipiu, şi vom termina reabilitarea hotelieră, la nivel european, a Secţiei de obstretică-ginecologie, putem spune că am investit în trei ani, de când am devenit proprietarii acestui spital, peste patru milioane euro', a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
Investiţiile Consiliului Judeţean Caraş-Severin au fost realizate prin diverse fonduri, europene, transfrontaliere şi judeţene, ce au vizat, până acum, secţiile de oftalmologie, ortopedie, obstretică-ginecologie, chirurgie, radiologie. Tot în aceşti ani, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală de tip RMN şi Computer Tomograf de ultimă generaţie.
Sursa: AGERPRES