Dr. Maria Rotaru, şefa clinicii de Dermatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a declarat că aproape jumătate din cei 270 de pacienţi cu psoriazis, trataţi în ultimii trei ani în această clinică, suferă şi de hipertensiune arterială.
"În Clinica Dermatologie Sibiu au fost spitalizaţi şi trataţi în ultimii trei ani un număr de 270 de pacienţi cu psoriazis, în special forme medii şi severe. În lotul nostru de pacienţi, obezitate - 24%, suprapondere - 23%, hipertensiune arterială - 43%. (...) multe dintre tratamentele pentru hipertensiune arterială agravează psoriazisul, diabet zaharat - un sfert din pacienţi. Afectare hepatică, gută 28%.
Psoriazisul se asociază frecvent cu boli dismetabolice", a spus marţi dr. Maria Rotaru, într-o conferinţă de presă.
Ea a subliniat importanţa creării unui registru naţional de evidenţă a pacienţilor cu psoriazis.
În 2014 se împlinesc zece ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day). Lansată în 2004 de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică. În această zi se desfăşoară campanii, manifestări şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului larg problematica tuturor persoanelor afectate de această boală.
Tema aleasă pentru 2014 reprezintă un îndemn: "Să construim o lume mai bună pentru persoanele cu psoriazis". Prin campania desfăşurată pentru a marca această zi se atrage atenţia asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie, severitatea ei, precum şi îmbunătăţirea înţelegerii acestei boli de către forurile sanitare autorizate şi autorităţi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a putea oferi celor care trăiesc cu această boală o schimbare pozitivă, prin accesul la tratamente şi medicamente mai eficiente. În prezent, există posibilitatea aplicării unui tratament personalizat pentru fiecare pacient. În plus, sprijinul moral al celor apropiaţi este vital pentru bolnavii de psoriazis.
Statisticile Societăţii Române de Dermatologie legate de această afecţiune arată că în ţara noastră 400.000 de români suferă de această boală. Oficial, peste 2% din populaţia României suferă de această maladie a pielii, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani. România se situează şi la acest capitol pe unul dintre primele locuri în Europa.
Psoriazisul reprezintă o afecţiune cronică severă, inflamatorie şi proliferativă şi determinată genetic. Este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări şi comorbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi zonele de extensie (coate, genunchi). Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe determinând un marcat disconfort fizic, un stres psiho-social sever şi în final un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului. Psoriazisul nu e o boală mortală, dar marginalizarea pacientului o poate transforma.
Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecţiile, anumite medicamente.
Sursa: AGERPRES