Astăzi, 29 octombrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day), eveniment iniţiat în anul 2006, de către Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC), cu scopul de a informa populaţia cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.
Campania care se desfăşoară în această zi sau pe parcursul mai multor zile în preajma acestei zile, urmăreşte să ofere o educaţie şi sprijin pentru supravieţuitori ai accidentului vascular cerebral (AVC), pentru familiile acestora şi pentru personalul medical implicat în tratamentul persoanelor, care au suferit un accident vascular cerebral.
În acest an, campania la nivel mondial lansată de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral se concentrează asupra femeilor ca posibile victime ale accidentului vascular cerebral, pentru că potrivit statisticilor anuale, femeile sunt mult mai afectate de producerea unui accident vascular cerebral decât bărbaţii. Accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta peste 60 ani şi a doua cauză de handicap, după demenţă, potrivit OMAVC. Persoanele cu handicap pot include pierderea vederii şi/sau a vorbirii, paralizie şi confuzie.
OMAVC organizează, la nivel mondial, pe tot parcursul anului, acţiuni prin care se urmăreşte informarea populaţiei asupra factorilor de risc care conduc la producerea unui accident vascular cerebral, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul şi colesterolul ridicat. Se fac cunoscute modalităţile de recunoaştere a primelor semne de avertizare în cazul producerii unui accident vascular cerebral, precum şi măsurile care trebuie luate. Campania promovează, de asemenea, un stil de viaţă sănătos, care poate preveni producerea unui AVC. Se estimează că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoaşterea şi gestionarea factorilor de risc, respectarea indicaţiilor medicilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Activităţile desfăşurate în această zi includ ateliere de lucru, teste gratuite de screening vascular, conferinţe, reuniuni ale specialiştilor în domeniu. De asemenea, sunt recompensate cu premii persoanele care depun eforturi deosebite pentru tratarea şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
În România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor şi Societatea Naţională de Medicina Familiei organizează diverse acţiuni pentru a atrage atenţia asupra riscului de accident vascular cerebral. Cele mai recente studii arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rândul grupei de vârstă 20-64 de ani, în ultimii 20 de ani.
Accident vascular cerebral este o boală non-transmisibilă, dar care a devenit tot mai frecventă, de la an la an. Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge, provocând hemoragie, sau este blocat de un cheag sangvin, împiedicând circulaţia sângelui şi oxigenarea creierului.
La nivel mondial, afectează peste 15 de milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ şase milioane mor iar alte cinci milioane rămân cu un handicap permanent. Una din şase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieţii şi la fiecare şase secunde se pierde o viaţă din această cauză. Vârsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui accident vascular cerebral a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani şi, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu accidente vasculare cerebrale. AVC reprezintă cincea cauză de deces la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-59 de ani.
Cercetătorii au descoperit că fiecare 7 grame de fibre în plus în dieta zilnică duc la o reducere cu 7% a riscului de a suferi un atac cerebral. Această cantitate de fibre se regăseşte într-o porţie de paste din grâu integral plus două porţii de fructe sau legume. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Leeds din Marea Britanie, care au analizat opt studii asupra dietei şi atacului cerebral ce au fost efectuate între 1990 şi 2012. Fibra alimentară este o substanţă de origine vegetală ce nu este digerată de către enzimele din tubul digestiv. Astfel, un consum mai mare de alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, fructele, legumele şi nucile este un lucru important mai ales pentru cei cu risc mai mare de a suferi de un atac cerebral, cum sunt persoanele supraponderale, fumătorii şi cei cu hipertensiune.
Ziua Mondială a Accidentului Vascular a câştigat în timp popularitate. Dacă în 2009 se marca în doar 18 ţări, un an mai târziu 48 de ţări au organizat diverse manifestări pentru a marca această zi.
Sursa: AGERPRES