Medicii de la Spitalul St. Vincent din Sydney au dezvoltat o modalitate de transplant a unei inimi care a încetat să bată, creând astfel posibilitatea de as spori numărul de transplanturi prin utilizarea unui număr mai mare de inimi de la donatori.
Noua tehnică, a cărei dezvoltare a durat 12 ani, constă în utilizarea unei unităţi portabile pentru a menţine un flux de sânge în ţesutul cardiac şi o soluţie de conservare pentru a îmbunătăţi rezistenţa inimii la lipsa de oxigen.
Michelle Gribilas, de 57 de ani, a fost primul pacient care a primit o inimă nouă prin această metodă în urmă cu trei luni, a declarat profesorul Bob Graham de la "Victor Chang Cardiac Research Institute".
Noua inimă a încetat să bată timp de 20 de minute în timpul procedurii, înainte de a fi resuscitată folosind o altă funcţie a noii console care face parte din această nouă procedură.
Un al doilea transplant utilizând aceeaşi metodă a fost realizat pe încă un pacient, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a precizat Graham.
Până în prezent, transplanturi de inimă au fost efectuate numai în cazul în care organul prelevat pentru transplant încă mai bătea.
Acest lucru înseamnă că transplantul se putea face numai dacă donatorul şi primitorul se află în acelaşi loc şi numai dacă exista posibilitatea legală de a declara decesul de îndată ce a încetat activitatea creierului.
Această tehnică novatoare va deschide potenţialul transplantului de inimă în Japonia, Vietnam şi în alte locuri în care definiţia morţii este încetarea bătăilor inimii şi nu decesul creierului, a spus Graham la postul de radio ABC.
Primul transplant de inima din lume a fost efectuat în Africa de Sud de către chirurgul cardiac Christian Barnard la 3 decembrie 1967, aminteşte DPA.
Sursa: AGERPRES