Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat în ceea ce priveşte consiliile etice din spitalele publice, acestea vor deveni funcţionale şi li se vor extinde atribuţiile.
"Vom reînfiinţa în spitale, printr-un ordin al ministrului Sănăţii, consiliile etice în toate spitalele publice. Practic, le facem funcţionale şi le extindem atribuţiile. Membrii acestor consilii etice vor fi aleşi, şi nu numiţi, iar activitatea lor va fi monitorizată prin intermediul unor raportări pe care acestea le vor face trimestrial", a precizat ministrul.
Consiliile etice vor fi formate din şapte membri: un reprezentant al corpului medical al spitalului, un alt reprezentant al corpului medical al spitalului dar care nu desfăşoară activitate medicală, unul din partea asistenţilor medicali, un consilier juridic sau o persoană cu studii superioare care face parte din aparatul funcţional al spitalului, un reprezentant al casei de asigurări, unul al asociaţiilor de pacienţi, un reprezentant al autorităţilor judeţene (dacă spitalul este al autorităţilor judeţene) sau de la direcţia de sănătate publică (dacă spitalul este în subordinea Ministerului Sănătăţii).
De asemenea, va exista şi un secretariat al consiliului.
Din consiliul de etică nu pot face parte managerul spitalului, directorul medical, directorul de îngrijiri sau asistentul şef.
Potrivit criteriilor de acreditare a spitalelor, unităţile medicale trebuie să asigure şi partea de etică şi integritate.
Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor a reluat procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor. Lista cuprinde 54 de spitale care se califică pentru a primi vizita Comisiilor de evaluare. Vizita se va desfăşura pe parcursul a două perioade: prima, cuprinsă între 6 octombrie şi 6 noiembrie, va debuta cu evaluarea a 23 de unităţi sanitare, la care vor participa 65 de evaluatori certificaţi CoNAS. Vizita următoarelor 31 de spitale se va desfăşura în intervalul 20 noiembrie - 20 decembrie.
Sursa: AGERPRES