Secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalului "Grigore Alexandrescu" a primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii România un incubator de ultimă generaţie, în cadrul campaniei de reducere a mortalităţii infantile "Bun venit pe lume!".
Acţiunea a avut loc în urma unei campanii de strângere de fonduri ce a durat doar două luni şi la finalul căreia, mulţumită donatorilor, s-a reuşit achiziţia unui aparat în valoare de 10.000 de euro.
"Mai mult de jumătate dintre cei 180-200 de pacienţi sunt prematuri. Aceste incubator ne ajută, pentru că cele pe care le avem sunt deja de minim 7 ani în serviciu ceea ce înseamnă destul de mult pentru un echipament care merge zi de zi. În total avem şase incubatoare dar dacă spaţiul ne va permite vom putea pune şi mai multe. Pentru noi, primirea acestui incubator înseamnă oportunitatea de a trata un număr mai mare de cazuri, pe care adesea nu le puteam primi din cauza supraaglomerării. Avem aici, de exemplu, copii cu greutate mai mică de un kilogram, care, pentru a căpăta suficiente forţe, ajung să stea luni de zile într-un incubator, timp în care aparatul este indisponibilizat, neputând fi folosit în îngrijirea altor bebeluşi", a declarat Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog la Spitalul 'Grigore Alexandrescu'.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a subliniat că deşi există o dotare mai modernă la Spitalul "Grigore Alexandrescu", aceasta este insuficientă întrucât aici vin foarte multe cazuri din toată ţara de copii cu malformaţii grave care necesită intervenţii chirurgicale imediat după naştere.
"Pe an sunt cam 200 de cazuri care sunt îngrijite aici. O secţie supraaglomerată şi mai ales o secţie de terapie intensivă face ca medicii să ajungă adesea în situaţia de a alege între copiii cărora li se va acorda o şansă în plus la supravieţuire. În general, noi ne îndreptăm atenţia spre spitalele care duc lipsuri mari de aparatură modernă, care lucrează în continuare cu echipamente de 20-30 de ani. La Grigore Alexandrescu situaţia a fost diferită: aici echipamentele sunt încă relativ noi, însă într-un număr disproporţionat de mic raportat la nevoile reale ale micilor pacienţi. Le mulţumim susţinătorilor noştri pentru că au venit în întâmpinarea nevoilor personalului medical excepţional de aici şi s-au mobilizat într-un timp atât de scurt", a spus Gabriela Alexandrescu.
Cea care a atras atenţia asupra situaţiei de la Spitalul de copii 'Grigore Alexandrescu' a fost creatoarea de modă Rita Mureşan, care a ajuns aici într-un context personal şi a fost impresionată de volumul de muncă din Secţia de neonatologie şi de raportul disproporţionat dintre numărul de cazuri şi aparatura existentă.
"Este o împlinire să văd cum, la doar câteva luni de când m-am adresat prietenilor de la Salvaţi Copiii, incubatorul este aici, gata să fie instalat şi să contribuie la salvarea atâtor bebeluşi ajunşi în situaţii de viaţă şi de moarte", a declarat creatoarea, prezentă şi ea la eveniment.
Amalia Năstase, ambasadoarea programului de reducere a mortalităţii infantile, a susţinut că programul reprezintă o adevărată reuşită.
Sursa: AGERPRES