Conducerea spitalului Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat realizarea unei embolizări prostatice, prima intervenţie de acest gen realizată într-un spital public din ţară.
Compartimentul de Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a realizat o embolizare prostatică, aceasta fiind prima intervenţie de gen realizată într-un spital public din România, a anunţat miercuri, conducerea spitalului.
Potrivit unui comunicat de presă, intervenţia a fost realizată de dr. Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş, în colaborare cu medicul urolog dr. Daniel Porav, din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, unui pacient în vârstă de 58 de ani, din Târgu Mureş, care suferea de adenom de prostată de mai bine de un an.
Documentul precizează că intervenţia, care a durat aproximativ o oră, este o metodă minim invazivă şi a constat în identificarea şi cateterizarea vaselor de sânge arteriale care irigă prostata, folosind catetere şi microcatetere, sub control radioscopic, urmată de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase şi, implicit, suprimarea alimentării cu sânge a prostatei bolnave. În acest fel, prostata, care este mărită în volum, în 2-3 săptămâni îşi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea şi dispariţia simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului.
"Embolizarea prostatică este o metodă terapeutică modernă, o alternativă minim invazivă la intervenţiile chirurgicale, ce oferă pacientului un confort fizic, nefiind necesară anestezie generală, dar şi psihic, cu spitalizare scurtă, cu recuperare imediată şi reintegrarea lui în societate în 24-48 de ore, comparativ cu intervenţia chirurgicală care este mai traumatizantă. Deşi metoda terapeutică oferă pacientului un confort maxim, aplicarea acesteia de către medicul operator necesită abilităţi şi cunoştinţe sporite în tehnicile de radiologie intervenţională', a declarat dr. Lucian Mărginean.
Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a arătat că în cele şase luni, de când a preluat conducerea spitalului, s-a reuşit pornirea Compartimentul de Radiologie Intervenţională, iar începând din octombrie, acesta este inclus, ca centru pilot, în programul Ministerului Sănătăţii privind accidentul vascular cerebral.
'Precizez că acest program se alătură celui de Radiologie Intervenţională. Îmi propun, de asemenea, să dezvolt acest compartiment în care medicii fac intervenţii extraordinare, aşa cum a fost şi cea de ieri, iar în viitorul apropiat aici să existe o linie de gardă permanentă. Standardele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se menţin prin efortul tuturor medicilor şi personalului auxiliar implicat în acest proces medical. După cum am declarat de atâtea ori, succesul este al echipei medicale condusă de dr. Lucian Mărginean. Datoria mea, ca manager, este să asigur un mediu propice pentru desfăşurarea acestei activităţi medicale de viitor', a declarat dr. Claudiu Puiac.
Sursa: AGERPRES