A fost demarat în premieră naţională un proiect de evaluare a prevalenţei şi incidenţei osteoporozei în cazul adultului tânăr, de către Clinica de Reumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, a anunţat dr. Monica Copotoiu.
"Colectivul Clinicii de Reumatologie din Târgu Mureş a demarat un proiect prin care să evalueze prevalenţa şi incidenţa osteoporozei, să realizăm un screening al tânărului adult cu osteoporoză şi a luat naştere OPPSE. (...)
Proiectul 'Osteoporoza la tinerii adulţi pe bază de diagnostic şi screening' în care obiectivul principal este screeningul la aceşti pacienţi care sunt la limita de a dezvolta osteoporoză. Obiectivele secundare ar fi înfiinţarea unui Registru Naţional de Osteoporoză la Tinerii Adulţi şi elaborarea, în special cu endocrinologia, recomandări naţionale pentru diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea osteoporozei la tinerii adulţi", a spus dr. Monica Copotoiu.
Doctorul a arătat că proiectul presupune interdisciplinaritate, voluntariat şi o relaţie orizontalizată cu 5 specialităţi: epidemiolog, medicul de familie, reumatologul, medicul de recuperare, endocrinologul şi ortopedul.
"Osteoporoza nu este doar boala adultului vârstnic, ci şi a adultului tânăr, persoane de la 18 la 50 de ani. În urma unui raport comandat de Comunitatea Europeană s-a constat faptul că până în 2025 vor fi diagnosticate încă 25% de cazuri noi de osteoporoză în Europa, până atunci costurile pentru tratamentul şi prevenţia vor creşte la 37 de miliarde de euro, din care 66% sunt reprezentate de tratamentul fracturilor - consecinţa osteoporozei - 5% sunt alocate prevenţiei farmacologice, iar 29% din costuri sunt datorate tratamentului fracturilor pe termen lung. Datele din România spun faptul că în 2013-2014 prevalenţa osteoporozei postmenopauză este de 11,5%, în fiecare an au apărut 94.000 de fracturi de fragilitate, doar în România, au fost diagnosticate, în 2010, 90.000 de cazuri noi de osteoporoză, costurile momentane pentru osteoporoză ajung la 577 milioane de euro, iar până în 2025 vor creşte cu 17% adică cu 151 de milioane de euro", a precizat doctorul.
Dr. Copotoiu a precizat că datele arată că persoanele diagnosticate cu osteoporoză nu sunt tratate în mod corespunzător, ceea ce face ca România să se situeze printre codaşele clasamentului european.
Monica Copotoiu a mai precizat că printre cauzele care duc la apariţia bolii se numără lipsa unei diete corespunzătoare şi lipsa exerciţiilor fizice.
Sursa: AGERPRES