Prin intermediul unui program de reducere a mortalităţii infantile derulat de Asociaţia "Salvaţi Copiii", spitalul de obstetrică-ginecologie Brăila a primit o donaţie care a constat în echipamente în valoare de 11.000 de euro.
Reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Copiii" au venit cu aparatură modernă, special destinată nou-născuţilor prematuri, după ce datele statistice indică faptul că judeţul Brăila are cea mai mare rată de mortalitate infantilă din întreaga ţară, respectiv de 14,2 la mia de locuitori, şi o rată a naşterilor premature peste media naţională.
"Brăila este demult în vizorul nostru, deoarece rata mortalităţii infantile este, de ani buni, cea mai mare din ţară. Aceasta situaţie se poate schimba printr-un efort susţinut, iar noi am făcut astăzi un prim pas important în acest sens. Aparatele aduce aici se vor dovedi esenţiale pentru menţinerea în viaţă a bebeluşilor în primele zile de viaţă", a declarat preşedintele executiv al Asociaţiei "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu.
Ambasadorul campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile "Bun venit pe lume", Amalia Năstase, a declarat că toţi copiii se nasc cu aceleaşi drepturi şi că cei care vin pe lume prematur trebuie ajutaţi să poată avea o viaţă normală.
"Mi se pare că primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru societatea în care ne-am născut, bună, rea, aşa cum e ea, este să avem grijă de copiii ei, pentru că sunt singura noastră speranţă. Sperăm să ne întoarcem aici în anii următori cu noi echipamente, cu care să dăm o mână de ajutor medicilor şi să contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecţiuni specifice micuţilor născuţi înainte de termen", a spus Amalia Năstase.
Anul trecut, în Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brăila au avut loc 2.022 naşteri, dintre care 14% au fost premature, în condiţiile în care media naţională a fost de 9%.
Asociaţia "Salvaţi Copiii" a adus la Brăila cu un incubator, un analizor de gaze, un monitor pentru funcţii vitale şi un pulsoximetru.
"Facem tot ce putem pentru prematuri, care sunt din ce în ce mai mulţi, cu o rată de îmbolnăvire foarte serioasă şi, atunci, se pune foarte mult accentul pe recuperarea acestora. Competenţă profesională eu zic că avem, însă nu ne ajută numai aceasta, trebuie să avem şi aparatura specială", a declarat şefa Secţiei Neonatologie a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila, dr. Vaso Gheonea.
Potrivit medicului, la nivelul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Brăila se nasc lunar în medie 180 de copii, dintre care 17%-24% sunt prematuri, iar jumătate dintre aceştia necesită o terapie specială.
Sursa: AGERPRES