Potrivit unui articol publicat de Live Science, un medicament nou pentru bolnavii de diabet de tip 2 va putea fi activat atunci când este nevoie, prin expunerea unei părţi a pielii la o sursă de lumină albastră, putând să le ofere pacienţilor un control mai mare asupra propriului nivel al glicemiei.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au adaptat un medicament împotriva diabetului ce este deja lansat pe piaţă pentru a deveni activ doar atunci când este expus la lumină albastră.
Odată activ, acest medicament stimulează eliberarea de insulină din celulele pancreatice, în condiţii de laborator.
Diabetul de tip 2 reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet şi este o afecţiune metabolică caracterizată de un nivel ridicat al glicemiei în contextul unei rezistenţe la insulină şi/sau al unei deficienţe relative de insulină.
Deocamdată acest medicament a fost testat doar în condiţii de laborator, pe culturi de celule pancreatice, iar drumul până la apariţia sa pe piaţă este lung, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. David Hodson, de la Departamentul de Medicină din cadrul Imperial College din Londra. Teoretic, pacienţii vor putea ingera un astfel de medicament iar atunci când vor avea nevoie, vor putea să-şi expună abdomenul unei surse de lumină albastră pentru a-l activa, direct din pancreas, conform cercetătorilor.
Pentru activarea acestui medicament este suficientă foarte puţină lumină albastră. Atunci când sursa de lumină este oprită, medicamentul redevine inactiv.
"În principiu, acest tip de terapie poate permite un mai bun control asupra nivelului glicemiei pentru că poate fi pornit, spre exemplu, pentru o scurtă perioadă de timp, atunci când este nevoie, după o masă", conform unui comunicat dat publicităţii de Dr. Hodson. "Poate să reducă complicaţiile prin activarea medicamentului exact unde este nevoie de el, în pancreas", se mai precizează în comunicat.
În prezent, unele medicamente împotriva diabetului de tip 2 pot provoca efecte secundare pentru că acţionează şi asupra altor organe, iar uneori pot stimula eliberarea unei cantităţi prea mari de insulină.
"Studiile asupra medicamentelor activate de stimuli luminoşi sunt încă în stadiul de început. Trebuie să recunoaştem însă că este un fascinant domeniu de studiu care poate oferi variante mai sigure de terapii pentru diabetici", a comentat şi Dr. Richard Elliott, reprezentant al organizaţiei caritabile Diabetes UK care a finanţat acest studiu.
Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Nature Communications.
Sursa: AGERPRES