În 10 ani de operare aero-medicală SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, urmând ca în anul 2104 să fie operaţionalizat şi punctul aero-medical pentru regiunea Nord-Vest a României, a declarat şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat.
"Semnificaţia acestei zile este începutul activităţii de salvare aeriană, în mod oficial, sub coordonarea MAI şi folosind elicopterele care sunt achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi sunt operate de MAI, precum şi a altor tipuri de aeronave în slujba cetăţeanului şi pentru salvarea vieţilor. (...)
Pe parcursul perioadei 2004-2014 au fost înfiinţate punctele aeriene de salvare din Iaşi, Arad, Craiova, Constanţa, Galaţi şi cel de prim ajutor aerian pentru zona Deltei Dunării din Tulcea. În cursul acestui an, urmează să fie operaţionalizat şi punctul aero-medical de salvare SMURD din regiunea Nord-Vest, care urmează a fi sub coordonarea medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, dar tot în colaborare cu Inspectoratul General de Aviaţie al MAI", a precizat Raed Arafat, în deschiderea ceremoniei de aniversare a zece ani de operare aero-medicală SMURD.
Raed Arafat a adăugat că una dintre cele mai complexe intervenţii SMURD a fost cea în colaborare cu MApN din Muntenegru, în 2013, şi care "a dovedit capacitatea sistemului şi nivelul de profesionalism atins de componentele sistemului integrat de răspuns la urgenţe".
"Pe parcursul celor zece ani de activitate (au fost efectuate - n.r.) peste 24.000 de ore de zbor, efectuate cu elicopterele operate de MAI, şi peste 12.000 de misiuni de salvare executate, la care se adaugă tot ce s-a realizat în colaborare cu forţele aeriene române din cadrul Ministerul Apărării Naţionale", a spus acesta.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mulţumit colegilor săi - medici, piloţi, asistenţi, paramedici care acţionează în cadrul SMURD -, dar şi populaţiei şi celor care au sprijinit dezvoltarea acestui sistem şi a legislaţiei necesare.
"În 2003 s-a realizat, cu sprijinul ministrului Ioan Rus, legislaţia specifică activităţii de salvare aeriană în România, prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 126/2003 şi a normelor de aplicare în 2004, urmând ca în 2004 să ajungă primele două elicoptere SMURD la Mureş şi la Bucureşti, iar primele intervenţii să aibă loc în 6 octombrie 2004 la Târgu Mureş şi în 8 octombrie 2004 la Bucureşti. (...) Mulţumesc tuturor colegilor, fără să-i uităm pe cei care şi-au jertfit viaţa în serviciul semenilor lor. Mulţumesc celor care au avut încredere în noi şi au sprijinit dezvoltarea sistemului, dar şi populaţiei pentru sprijinul şi încrederea mare cu care ne-au onorat", a mai spus Raed Arafat, reamintind că, în data de 23 septembrie 2015, urmează să fie sărbătoriţi 25 de ani de la înfiinţarea primului echipaj SMURD în România.
În timpul evenimentului au fost acordate medalii aniversare pentru zece ani de operare aero-medicală SMURD atât premierului Victor Ponta, miniştrilor Ioan Rus, Nicolae Bănicioiu, Mircea Duşa, Gabriel Oprea, secretarului de stat Raed Arafat, şefului IGSU, precum şi reprezentanţilor celor opt puncte aero-medicale de salvare din Mureş, Bucureşti, Iaşi, Arad-Timişoara, Craiova, Constanţa, Galaţi şi ai punctului de intervenţie aeriană de prim ajutor Tulcea.
Medalii aniversare au primit şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, general maior Dorel Grădinaru, precum şi generalul de flotilă aeriană, Ilie Constantin, comandant al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI în perioada 2001-2006.
Sursa: AGERPRES