Potrivit unui studiu derulat pe o perioada de 11 ani de cercetători suedezi, în jur de 80% din crizele cardiace ar putea fi evitate prin oprirea fumatului, adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi practicare regulată a unui sport.
Ei au analizat obiceiurile de viaţă ale peste 20.000 de suedezi cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani. Rezultatul a fost că riscul de a fi doborât de infarct de miocard ajunge să fie aproape nul la bărbaţii care nu fumează, merg pe jos 40 de minute zilnic şi fac exerciţii fizice o oră pe săptămână, nu consumă mai mult de un pahar de alcool pe zi, mănâncă regulat fructe, legume, nuci, seminţe şi peşte şi a căror talie nu depăşeşte 94 cm.
Datele au fost publicate în Journal of the American College of Cardiology şi preluate de lefigaro.fr.
'Studiul ne aminteşte că măsurile de prevenire nemedicamentoasă sunt deosebit de importante. În acelaşi timp însă, bărbaţii care iau toate aceste măsuri reprezintă doar 1% din populaţia analizată', a spus dr Francois Paillard de la Centrul de prevenire cardio-vasculară a spitalului de urgenţă din Rennes (Franţa).
Cercetarea oamenilor de ştiinţă suedezi a arătat că fiecare comportament sănătos adoptat protejează inima. Astfel, o alimentaţie bogată în fructe şi legume, cu puţine alimente prelucrate şi grăsimi duce la scăderea cu 20% a riscului unei crize cardiace. Dacă se adaugă un consum scăzut de alcool, riscul este mai mic cu 35%, atingându-se o reducere cu 64% dacă se opreşte fumatul şi se practică o activitate sportivă.
'Trebuie să le amintim oamenilor care aşteaptă o pastilă magică sau o nouă tehnologie modernă pentru evitarea crizelor cardiace că modul de viaţă are o importanţă deosebită. Prevenirea primei crize cardiace se materializează în câţiva ani de sănătate, scăzând riscul de handicap la vârste mai înaintate', scriu cercetătorii suedezi.
Cei cinci principali factori de risc, cu ponderi diferite în declanşarea crizelor cardiace, sunt obiceiurile alimentare (10%), fumatul (9%), hipertensiunea arterială (7,5%), greutatea excesivă sau obezitatea (7%) şi alcoolul (6,5%), potrivit datelor din Cartea Albă a Federaţiei franceze de cardiologie pentru un plan destinat inimii, care va fi lansat pe 9 octombrie. Adoptarea unui mod de viaţă sănătos este necesară în combaterea infarctului şi, mai general, a bolilor cardio-vasculare.
Obiceiurile alimentare nu sunt uşor de schimbat şi nici populaţia nu slăbeşte văzând cu ochii, însă oamenii pot fi încurajaţi să se mişte mai mult. Studiul suedez subliniază că nu este vorba de transformarea întregii populaţii în sportivi de înalt nivel, ci de a o încuraja să facă o jumătate de oră de exerciţii fizice sau 10.000 de paşi pe zi.
'Trebuie să ne sensibilizăm copiii. Ei se mişcă tot mai puţin şi ne putem aştepta la o creştere a mortalităţii din cauze cardio-vasculare', spune profesor Claire Mounier-Vehier, vice-preşedintă a Federaţiei franceze de cardiologie. Ea consideră că mesajul zero ţigări, cinci legume pe zi şi 30 de minute de activitate fizică zilnic trebuie repetat în permanenţă.
Nu este niciodată prea târziu pentru schimbări în modul de viaţă. 'Se pare că şi după 45 de ani apar foarte repede beneficiile schimbării modului de viaţă, constând mai ales în încetarea fumatului şi o activitate sportivă', spune şi cardiologul Gabriel Steg.
Sursa: AGERPRES