Experţi în combaterea cyberinfracţionalităţii au declarat că informaţiile medicale despre un pacient sunt de 10 ori mai valoroase pe piaţa neagră decât numărul cărţii de credit a respectivei persoane.
Luna trecută, FBI-ul a avertizat furnizorii de asistenţă medicală să se păzească de atacurile cibernetice după ce una dintre cele din cele mai mari reţele de spitale din SUA, Community Health Systems Inc, a declarat că hackeri chinezi au pătruns în sistemul său de computere şi au furat informaţiile cu caracter personal a 4,5 milioane de pacienţi.
Experţii susţin că infractorii cibernetici vizează din ce în ce mai mult industria americană de asistenţă medicală, a cărei valoare totală se ridică la 3 trilioane de dolari, în condiţiile în care multe companii folosesc încă sisteme informatice depăşite, care nu au cele mai noi programe de securitate.
Datele vândute de hackeri includ numele, data naşterii, codurile de diagnostic şi informaţii legate de facturare ale pacientului. Infractorii folosesc aceste date pentru a crea ID-uri false în scopul de a cumpăra echipament medical sau droguri care pot fi revândute, sau pentru a combina numărul unui pacient cu un fals număr de furnizor şi a completa cereri contrafăcute către asiguratori, explică experţii care au investigat atacurile cibernetice asupra furnizorilor de asistenţă medicală.
Datele furate pot fi vândute pentru 10 dolari fiecare, fiind de 10 sau 20 de ori mai scumpe decât un număr de card de credit din SUA, afirmă Don Jackson, de la PhishLabs, o companie specializată în combaterea cyberinfracţionalităţii.
Procentul de furnizori de asistenţă medicală care au raportat un atac cibernetic a crescut la 40% în 2013 de la 20% în 2009, potrivit unui sondaj anual realizat de către Institutul Ponemon , un think-tank în domeniul politicii de protecţie a datelor.
Sursa: AGERPRES